V Ikei nam medtem včeraj ni uspelo dobiti pojasnil o obisku, so pa na ministrstvu za gospodarstvo pojasnili, da so predstavniki švedske družbe ministra seznanili, da je glavna ovira pri vstopu na slovenski trg visoka cena zemljišč, predvsem v Ljubljani in njeni neposredni okolici. Že nekaj časa tako iščejo ustrezno lokacijo v Ljubljani oziroma v neposredni bližini avtocestnega obroča in se o tem že nekaj časa dogovarjajo z lokalnimi oblastmi.

Predstavniki Ikee so Lahovniku tudi pojasnili, da je vstop na slovenski trg odvisen od tega, kako hitro bo družbi uspelo pridobiti zemljišče ustrezne velikosti, ki naj bi znašalo okoli 50.000 kvadratnih metrov na primerni lokaciji, in sicer po ekonomsko vzdržni ceni. Vstop je odvisen tudi od vseh nadaljnjih postopkov, ki so potrebni glede gradnje tako velikega trgovskega centra. Lahovnik jim je tako obljubil, da jim bo v sklopu svojih pristojnosti pomagal, če bodo imeli težave z birokratskimi ovirami, vendar kot resorni minister na cene zemljišč ne more neposredno vplivati.

Znano je, da se je Ikea pred nekaj leti zanimala za zemljišče v Stožicah, konec lanskega leta pa je ljubljanski župan Zoran Janković sporočil, da jim je ponudil 57.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče na Rudniku.