Ko je pred dvema tednoma nadzorni svet zgolj potrdil novo sestavo uprave, saj se s sedanjo upravo pred tem ni dogovoril o pogojih predčasne prekinitve mandata, je Križanič po sestanku s premierjem Borutom Pahorjem javno izrazil pričakovanje, da se bodo člani uprave NLB v celoti odpovedali odpravninam. "Nadzorni svet uživa absolutno zaupanje lastnikov, tako da pričakujemo, da ne bo nobenih odpravnin, da bo problem rešen sporazumno, da bodo člani uprave dobili ustrezne delovne zadolžitve v banki ali hčerinskih družbah," je pred desetimi dnevi zatrjeval Križanič. Nekaj dni zatem je svoje stališče v izjavi za Kanal A še izostril. Dejal je namreč, naj sedanja uprava še najprej opravlja svoje delo, če ne bo želela pristati na neizplačilo odpravnin.

Glede na to, da bodo člani uprave dobili vsak po 25.000 evrov neto odpravnine, se zdi, da je največji poraženec včerajšnjega razpleta dogodkov prav Križanič. Ko se je pred dvema tednoma na nadzorni svet in zlasti na njegovo predsednico Stanislavo Zadravec Caprirolo, sicer uslužbenko finančnega ministrstva, usul plaz kritik in zahtev po odstopu, je namreč Križanič na Pahorjevo željo v nasprotju s svojim prepričanjem vzel nadzorni svet v bran. Namesto da bi se postavila za ministra, je Zadravec-Caprirolova včeraj na vprašanje, zakaj bodo kljub Križaničevim javnim napovedim članom uprave izplačali odpravnino, odgovorila: "Izjav drugih ljudi ne morem komentirati, ne glede na to, za koga gre. Tako da se obrnite na naslov, ki ste ga omenili. Nedvomno je jasno, da so pogodbe, ki so podpisane, zavezujoče."

Ob tej izjavi se zastavlja tudi vprašanje, zakaj je minuli teden predsednica nadzornega sveta trem članom uprave ponudila v podpis sporazum, ki ni predvideval odpravnin. Naši viri sicer trdijo, da je včeraj nadzorni svet pristal na vse ključne zahteve trojice. Zgolj pri odpravninah so člani uprave najprej zahtevali 75.000 evrov bruto (po pogodbah bi jim pripadalo okoli 140.000 bruto), pristali pa so na 25.000 neto, kar je nekaj tisoč evrov neto manj od prvotne zahteve. Vsi trije sedanji člani uprave ostajajo v banki. Po besedah Boža Jašoviča bodo pomočniki uprave, hkrati pa bodo vodili posamezne organizacijske enote, in sicer v skladu s svojimi željami. "Sporazum je bil sklenjen v duhu zagotavljanja dobrega poslovanja banke tudi v bodoče," je poudarila Stanislava Zadravec Caprirolo.

Zadovoljen, da se je končala kadrovska zmešnjava, je bil tudi Jašovič, ki dogovor pripisuje kooperativnosti vseh strani. Na vprašanje, kakšna škoda je nastala zaradi skoraj enoletne krize upravljanja NLB, je odgovoril: "Težko je opredeliti, kakšna škoda je nastala. Banka je delovala, v javnosti to ni pa bilo najbolje sprejeto. Moja ocena je, da vendarle ni bila storjena tako velika materialna škoda, da bi zaradi tega lahko imeli kakšne večje posledice."

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si