Iz Pahorjevega kabineta so sicer sporočili, da sta se sogovornika pogovarjala predvsem o trenutnih mednarodnih finančnih razmerah in izmenjala stališča glede trenutne gospodarske ter finančne krize. O NLB, kot so zatrdili, nista govorila. V belgijski KBC sestanka niso želeli komentirati. Pojasnili so, da srečanj direktorja in vsebine pogovorov nikoli ne razkrivajo ali komentirajo.

Poziv KBC, naj se kadrovske razmere v NLB uredijo, ne bi bil nič nenavadnega, saj je nadzorni svet pred kratkim potrdil sestavo nove uprave, pred tem pa "pozabil" preveriti določila pogodb o zaposlitvi sedanje uprave in se z njo dogovoriti o predčasni razrešitvi. Ko se je pokazalo, da bi lahko odpravnine zaradi novega zakona o obdavčitvi menedžerskih plač znašale okoli dva milijona evrov, je minister za finance Franc Križanič po pogovoru s premierjem Pahorjem minuli petek rekel, da je prepričan, da bo nadzorni svet dosegel dogovor, ki ne bo vključeval izplačila odpravnin.

To je le še bolj zapletlo težke razmere, v katere je NLB pripeljala nov nadzorni svet s Stanislavo Zadravec Caprirolo na čelu, sicer zaposleno na finančnem ministrstvu. Glede na nekorekten odnos nadzornega sveta do sedanje uprave je namreč težko pričakovati, da se bodo njeni člani v celoti odpovedali odpravninam.

Želje KBC naj bi po naših informacijah Vanhavel pred zadnjo sejo nadzornikov NLB pojasnil tudi novemu predsedniku NLB Božu Jašoviču, ki se je mudil v KBC. Vanhavel naj bi povedal, da si KBC na čelu banke želi izkušeno in operativno ekipo, česar pa nadzorniki niso upoštevali. Kakšen bo izid ponedeljkove seje nadzornikov, na kateri naj bi po napovedih njegove predsednice določili, kdaj bo nova uprava nastopila mandat, ni mogoče napovedati, saj dogovora o predčasni razrešitvi med predsednico in člani uprave po naših informacijah še ni.

suzana.rankov@dnevnik.si

barbara.hren@dnevnik.si