Telekom naj bi prevladujoč položaj po ugotovitvi urada za varstvo konkurence zlorabljal s tem, da je družbi ABM neutemeljeno zavračal vključitev številke 32-370 iz posebne skupine 0880. Zadevo je upravno sodišče v tem obsegu vrnilo uradu za varstvo konkurence v ponoven postopek, so po prejemu sodbe danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma.

Upravno sodišče je po današnjih navedbah Telekoma ugotovilo, da je urad za varstvo konkurence v postopku nepopolno, v nekaterih segmentih pa tudi napačno ugotovil dejansko stanje, in zato posledično napačno uporabil materialno pravo in procesno pravo. Zato je njegova odločba nezakonita, piše v Telekomovem sporočilu.

V Telekomu Slovenije so s sodbo sodišča zadovoljni, ne glede na to, da postopek še ni pravnomočno zaključen. Iz obrazložitve namreč "jasno izhaja, da je urad za varstvo konkurence v postopku prehitro ugotovil zavlačevanje sklenitve pogodbe na strani Telekoma Slovenije, ni pa se kritično opredelil do odgovornosti alternativnega operaterja za dolgotrajnost postopka sklenitve pogodbe, z upiranjem po predložitvi dokazil, ter z vedno novim postavljanjem pogojev z njegove strani".

V Telekomu so prepričani, da ima predmetna sodba sodišča velik pomen tudi za vse še odprte postopke pred uradom za varstvo konkurence, saj mu nalaga veliko odgovornost pri kritični presoji tudi ravnanj posameznega alternativnega operaterja, in ne le Telekoma Slovenije. Alternativnim operaterjem pa predstavlja odločba jasno stališče, da morajo tudi ob sklepanju poslov s prevladujočim operaterjem ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja.

Kot je znano, je ABM sicer v preteklosti Telekomu očital tudi zlorabo prevladujočega položaja v zvezi s paketi ISDN 3000. ABM je namreč leta 1999 Telekomu poslal ponudbo za vključitev svoje zgoščenke, na kateri je program za dostop do interneta, v omenjeni paket, ki ga je sicer tržil Telekom. Ta je njihovo ponudbo zavrnil, v paketih ISDN 3000 pa prodajal le zgoščenko svojega nekdanjega hčerinskega podjetja Siol, ki ga je v paket ISDN 3000 vključil že prej.

Urad za varstvo konkurence je nato leta 2000 ugotovil, da je Telekom zlorabil svoj prevladujoč položaj na trgu oziroma neutemeljeno diskriminiral podjetje ABM in mu povzročil poslovno škodo. Upravno sodišče je nato leta 2007 s sodbo zavrnilo tožbo Telekoma Slovenije zoper odločbo urada za varstvo konkurence. Leta 2008 je to odločbo urada za varstvo konkurence potrdilo še vrhovno sodišče.