Kot so v obrazložitvi sklepa, ki ga bodo v četrtek sprejemali koprski svetniki, zapisali na občini Koper, so prodajo najprej poskušali izvesti z javnim zbiranjem ponudb, za kar pa ni bilo zanimanja. Neposredna prodaja na borzi zagotavlja po njihovem mnenju zanesljivo prodajo po ceni, ki odgovarja trenutnemu stanju ponudbe in povpraševanja na trgu.

Kot je znano, gre za celotni paket delnic Luke Koper v lasti občine oziroma za 466.942 delnic, ki predstavljajo 3,33 odstotka lastništva družbe. V koprskem odboru SD so prepričani, da se občina za prodajo delnic odloča, ker ni bila uspešna pri prodaji občinskih nepremičnin. "Prodaja delnic je nesmisel in dejanje iz obupa," trdi Križman. S prodajo delnic bi se občina po njegovem namreč odpovedala nadzoru nad Luko Koper.

Poslanec SD Luka Juri je predstavil tudi odgovor ministrstva za finance na njegovo poslansko vprašanje o zadolženosti koprske občine. "Ni res, da občina Koper ni zadolžena," poudarja Juri. Kot pojasnjuje, je iz odgovora razvidno, da znaša dolg koprske občine skupaj s pravnimi osebami, katerih ustanoviteljica je občina, v letošnjem letu skoraj 10 milijonov evrov.

Kot še navaja Juri, je dolg "ob računovodskih spretnostih občinske uprave" sicer v celoti prenesen na pravne osebe, povezane z občino. Dobrih sedem milijon evrov dolga odpade po Jurijevih podatkih na Javni zavod Gasilska brigada Koper, 2,3 milijona evrov pa na Javni zavod stanovanjski sklad Koper.

Ministrstvo za finance je po Jurijevih besedah tudi ugotovilo, da so nekateri dogovori o plačilnih rokih, ki jih v kreditnih pogodbah sklepa koprska občina, v nasprotju z zakonskimi predpisi. Občino je ministrstvo že pozvalo, naj ugotovljene napake odpravi.

O nameri za dodatno zadolžitev občine Koper v vrednosti 25 milijonov evrov, s čimer naj bi si občina Koper zagotovila sredstva za investicije in pokrivanje tekočih stroškov, pa Juri pravi, da je moralno sporna. "Takšna odločitev pomeni prelaganje bremen in željo župana, da si z dolgom kupi tretji mandat," ocenjuje Juri. Ob tem dodaja, da tekoči prihodki občine v letošnjem letu ne bodo dosegli 80 milijonov evrov, odhodki pa bodo znašali skoraj 120 milijonov.

S koprske občine pojasnjujejo, da izvaja občina program prodaje delnic Luke Koper v skladu s sprejetim letnim programom in proračunom. Na očitke, da namerava občina delnice prodati v času, ko beležijo nizke vrednosti, pa iz županovega kabineta odgovarjajo, da se "nam cena delnic ne zdi prenizka oziroma se nam je takrat zdela zelo visoka".

"Mislim, da je čas, da se počasi prebudimo in si priznamo, da so bile cene na borzi v preteklem obdobju bistveno prenapihnjene, in da nehamo živeti v oblakih. Če res hočemo biti konkurenčni in zagotoviti razvoj, je treba delati," še odgovarjajo z županovega kabineta.