Razlogi za dobre tri četrtine nižji čisti dobiček v primerjavi z ustvarjenim v enakem obdobju lani so poleg 20-odstotnega padca pretovora še rast stroškov dela in amortizacije ter odhodki iz naslova obresti. Luka Koper je v prvi polovici letošnjega leta sicer beležila 6,9 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 58 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Luka Koper v prvi polovici letošnjega leta beleži tudi negativen izid iz financiranja v višini 2,7 milijona evrov, medtem ko je v enakem obdobju lani beležila dobra dva milijona evrov dobička iz financiranja. Razlog za ustvarjeno izgubo so predvsem nižji finančni prihodki iz deležev in dividend, medtem ko so se finančni odhodki povečali zaradi intenzivnih naložbenih dejavnosti.

Da poslovni prihodki in pretovor v Luki Koper v prvem polletju letošnjega leta ne dosegata lanskih rezultatov, je po končani seji nadzornega sveta pretekli petek potrdil tudi predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar. "Zaposlenih je bilo več ljudi, ki so ustvarili manj, imajo pa 16 odstotkov višje plače," je položaj pojasnil Požar.

Nadzorniki so upravi naložili, naj izdela vizijo, kako s plačami vnaprej, in pripravi črne scenarije za primer, da bi se kriza nadaljevala in bi pretovor padel. Po trditvah Veselka so v Luki plače, ki so bile vezane na individualne pogodbe, že prilagodili, za morebitno nižanje ostalih plač pa se bodo odločili na podlagi rezultatov analize.