Še manj s političnim kazanjem mišic, pod vpliv katerih so na spletnih forumih divje padli tudi košarkarski navdušenci na obeh straneh meje. Današnji četrtfinale torej ne bo tekma za Piranski zaliv, pač pa za to, kdo bo šel v boj za kolajne.

Slovenska košarkarska reprezentanca bo v stari dvorani Spodek v Katovicah ob 21. uri začela svojo tretjo zaporedno pot proti polfinalu evropskega prvenstva. Prvič si je to možnost priborila proti Nemcem na EP 2005 v Beogradu, pa nato klecnila in nepričakovano gladko izgubila. V igranju od 5. do 8. mesta je naslednji dan premagala Hrvate in si s tem priborila pot na svetovno prvenstvo na Japonskem. Tisto je bil tudi edini slovenski dvoboj s hrvaško reprezentanco na evropskih prvenstvih. Že precej daljnega leta 1993 so v Vroclavu na Poljskem Slovenci s Hrvati igrali v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in presenetljivo zmagali. To je bila tudi zadnja tekma Dražena Petrovića, ki se je smrtno ponesrečil naslednji dan na nemški avtocesti.

Tudi na prejšnjem evropskem prvenstvu v Španiji so bili slovenski košarkarji kandidati za vstop med velike štiri. V četrtfinalu proti Grkom so šest minut pred koncem vodili za 16 točk, poldrugo minuto do zvoka sirene še vedno za sedem točk, a v panični končnici vseeno izgubili. Se lahko zgodi, da bo tudi na današnji tekmi prišel trenutek, ko bodo Slovenci v strahu pred uspehom izgubili glavo? Selektor Jure Zdovc je kot vselej previden: "Zgodovina nas uči, da je na takih tekmah vse mogoče. Pravila ni. Na nas je, da damo na parketu svoj maksimum, če bo to dovolj, pa bomo videli."

Tako Hrvati kot Slovenci se spominjajo obeh pripravljalnih tekem za letošnje evropsko prvenstvo v Poreču in Pazinu, ko so obakrat zmagali gostje. "Že takrat sem vedel, da izida nista pomembna in da obstaja velika verjetnost, da se bomo s Hrvati srečali v odločilnih bojih evropskega prvenstva. To se je zdaj uresničilo. Hrvaška bo še posebej nevarna, ker doslej ni igrala dobro. Svojo kožo bo reševala prav v četrtfinalu," pravi Zdovc in na vprašanje, ali se kaj boji hrvaške cone (s to obrambo so Slovence namučili Turki), odgovoril: "Upam, da bodo kaj poskusili s cono, saj se bomo nanjo dobro pripravili. Že proti Turčiji smo imeli odprte mete, ki jih pač nismo zadeli. Bolj pomembna bo naša obramba kot njihova. So pa Hrvati ekipa odličnih posameznikov, imajo dober strokovni štab, tako da niti za hip ne smemo misliti, da bo naša naloga lahka."

Slovenski košarkarji so v Katovice pripotovali včeraj in imeli zvečer že trening. V Lodžu so imeli sodoben hotel z udobnimi sobami, v Katovicah pa tako kot v Varšavi stanujejo v "gajbi", ki poljskim organizatorjem ne more biti v ponos, a boljših hotelov tu ni. Tudi sicer so Poljaki včeraj še tik pred zdajci opravljali dela v dvorani, napeljevali kable, lepili razne nalepke in plakate.

Na prizorišče velikega dvoboja so pripotovali tudi prvi slovenski navijači, ki pa bodo morali biti pri uživanju alkohola previdni. Če bo kdo namreč hodil naokrog s pločevinko piva ali če bo alkohol pil na klopi v parku, ga lahko oblasti v skladu s tukajšnjimi zakoni ostro kaznujejo.