Med rastlinskimi proizvodi so najbolj padle cene industrijskih rastlin (za 78,7 odstotka), precej pa so se znižale tudi cene žit (za 44 odstotkov), sadja (za 36,5 odstotka) in krmnih rastlin (za 15,5 odstotka). Znižale so se tudi cene cvetja in okrasnih rastlin (za pet odstotkov), dražji pa so vino (za 2,9 odstotka), krompir (4,6 odstotka) in zelenjadnice (za 7,3 odstotka).

Cene živali za zakol so se na letni ravni znižale za 3,3 odstotka, živalski proizvodi pa so se pocenili za 20,9 odstotka.

V drugem četrtletju so se na letni ravni znižale tudi cene inputov v kmetijstvu, in sicer za 5,5 odstotka. V primerjavi s prvim trimesečjem 2009 pa so cene kmetijskih inputov povprečno padle za 0,6 odstotka.

Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu so bile v primerjavi s predhodnim četrtletjem v drugih treh mesecih letošnjega leta nižje za 0,9 odstotka, na letni ravni pa za 11,4 odstotka.

Cene gnojil so se na četrtletni ravni znižale za 12,1 odstotka, na letni ravni pa za 6,3 odstotka. Cene energije in maziv so bile na četrtletni ravni višje za 5,2 odstotka, na letni pa nižje za 23,2 odstotka. Cene krmil so v drugem trimesečju v primerjavi s predhodnim četrtletjem padle za 1,1 odstotka, na letni ravni pa za 20,2 odstotka.

V obeh časovnih primerjavah so se podražila sredstva za zaščito rastlin (za 2,6 oz. 5,4 odstotka) in proizvodi ter storitve za vzdrževanje opreme (0,6 oz. 3,2 odstotka). Cene semen in sadik so medtem na četrtletni ravni ostale nespremenjene, na letni ravni pa so se podražile za 5,6 odstotka. Prav tako se v primerjavi s prvim trimesečjem niso spreminjale cene veterinarskih storitev, na letni ravni pa so bile dražje za tri odstotke.

Cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu pa so se medtem v drugih treh mesecih na četrtletni ravni povišale za 0,1 odstotka, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 10,1 odstotka. V primerjavi s predhodnim četrtletjem se je podražila oprema (za 0,3 odstotka), še posebej cene traktorjev (za odstotek), cenejše pa so bile zgradbe (0,5 odstotka).

Količina odkupljenega mleka pa je bila junija glede na maj manjša za 3,6 odstotka, v primerjavi z junijem lani pa za 0,4 odstotka.

Delež mleka, ki ga odkupijo slovenske mlekarne, je bil v letošnjem juniju 68,9 odstotka. Maja je bil delež 70,3 odstotka, junija lani pa 68,1 odstotka. V prvem polletju so slovenske mlekarne odkupile 69,4 odstotka vsega mleka odkupljenega mleka, v enakem obdobju lani je bil ta delež 69-odstoten. Skupna količina mleka, ki so ga odkupile slovenske mlekarne, se je junija v primerjavi z majem zmanjšala za 5,7 odstotka, na letni ravni pa povišala za 0,8 odstotka.