Osnovna inflacija brez cen energije in hrane je julija znašala 0,1 odstotka, na letni ravni pa 1,5 odstotka. 2,1-odstotno nazadovanje inflacije je največje v zadnjih 60 letih oziroma od januarja 1950. Za padanje cen so najbolj zaslužne cene energije, ki so od vrhunca julija 2008 padle za 28,1 odstotka. Energija se je julija pocenila za 0,4 odstotka v primerjavi z junijem, ko so se cene povišale za 7,4 odstotka.

Povprečna cena bencina je julija znašala 2,65 dolarja za galono (3,8 litra), kar je za 15 centov več, kot junija in krepko manj od rekordne cene 4,11 dolarja pred letom dni. Hrana se je julija pocenila za 0,3 odstotka, pri čemer so se mlečni izdelki pocenili za 0,6 odstotka. Letalske vozovnice so se julija podražile za 2,1 odstotka, oblačila pa so se podražila za 0,6 odstotka.

Nevarnosti deflacije, česar ameriško gospodarstvo ni doživelo od velike gospodarske recesije v 30. letih prejšnjega stoletja naj ne bi bilo, zaradi ukrepov ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed). Fed je danes sporočil, da je industrijska proizvodnja v ZDA julija porasla prvič v devetih mesecih in sicer za 0,5 odstotka v primerjavi z junijem, najbolj zaradi rasti v avtomobilski industriji.

Proizvodnja avtomobilov in rezervnih delov je po treh zaporednih mesecih padanja porasla za 20,1 odstotka. Fed je v sredo zaključil dvodnevno zasedanje Odbora za odprti trg (FOMC) in v skladu s pričakovanji ni spremenil obrestnih mer ter napovedal, da bo tako ostalo še več mesecev.