Če bo predlog izglasovan, bo revizijska družba BDO EOS Revizija namenila posebno pozornost posojilom, ki so jih Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska ter Fructal namenili večmilijonskemu nakupu delnic Infonda Holdinga, nakupu delnic Thermane, za katere je Infond Holding dobil od Pivovarne Laško več milijonov evrov, opcijski pogodbi za 7,3-odstotni delež Istrabenza, preprodajam delnic Premogovnika Velenje in nakupu delnic Elektra Maribor, ki ga je izvedla Pivovarna Union.

Kad je sicer posebno revizijo teh poslov zahteval že za skupščino, ki bi morala biti konec maja, vendar jo je donedavni direktor pivovarne Boško Šrot takrat tik pred zdajci preklical, mali delničarji pa so jo nato izvedli kar na stopnicah Kulturnega centra Laško.

Tokrat podobnega zapleta ni pričakovati, saj se je lastništvo Pivovarne Laško zaradi prisilne razlastitve Infonda Holdinga temeljito spremenilo, tako da v tem trenutku samo banke obvladujejo skoraj tretjino lastništva, Kapitalska družba pa ima dodatnih sedem odstotkov. Zahteve Kada ne zavrača niti novi generalni direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko. "To je zahteva lastnika in jo bom kot direktor skupine podprl, saj je transparentno poslovanje v mojem interesu. Če bo na skupščini sklep izglasovan, bomo revizorjem dali na voljo vse podatke," je za Dnevnik povedal Zorko in dodal, da "revizijska hiša Deloitte že preverja nekatere posle družbe."

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Infond Holdinga, njegove večinske lastnice družbe Center Naložbe in Pivovarne Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij.