Skupina Atka-Prima (skupino poleg matične družbe sestavljajo še Kolonel, Center Naložbe in Infond Holding) je lani ustvarila kar osem milijonov evrov izgube pred davki, na račun 22 milijonov evrov odloženega davka pa je bilo čistega dobička za 13,7 milijona evrov.

Še največje dobičke je skupina Atka-Prima lani ustvarila s prodajo delnic Večera (7,6 milijona evrov), Pivovarne Laško (3,8 milijona evrov), Uniorja (2,3 milijona evrov), Elektra Maribor (1,3 milijona evrov) in Javorja Pivke (0,85 milijona evrov), medtem ko je morala zaradi padca cene delnice Mercatorja oblikovati za 106 milijonov evrov oslabitev. Če bi skupina Atka-Prima lani na borzno ceno prevrednotila tudi 53 odstotkov Pivovarne Laško, bi bila izguba višja še za okoli 70 milijonov evrov.

Letno poročilo Atke-Prima razkriva, da je družba lani dobičke kovala tudi s tem, ko je neznanim družbam posojala sredstva po višji obrestni meri od tiste, po kateri se je kreditirala sama. Kot smo razkrili v Dnevniku in kar uradno potrjuje tudi letno poročilo Atke-Prima, je zadnji 2,4 milijona evrov posodil kar Center Naložbe, ki se je istočasno zadolžil pri odvisnih družbah Pivovarne Laško.

Skupina Atka-Prima, je imela konec minulega leta pri bankah najetih za kar 324 milijonov evrov kratkoročnih posojil, 31,4 milijone evrov so ji posodile družbe iz skupine Pivovarna Laško, preostalih 80 milijonov evrov pa neznani posojilodajalci. Za zavarovanje posojil je imela skupina Atka-Prima že konec minulega leta zastavljenih 53 odstotkov Pivovarne Laško, 13,5 odstotka Mercatorja, 54,4 odstotka Centra Naložb, 30 odstotkov Polzele, 15,6 odstotka Thermane, skoraj štiri odstotke Infond Holdinga, nepremičnine v Sloveniji in na Hrvaškem ... kar dejansko predstavlja skoraj vso njeno premoženje.

matjaz.polanic@dnevnik.si