Kot v junijskem poročilu navaja avstrijska družba Raiffeisen Capital Management, se temeljni podatki v ZDA po večini še vedno gibljejo navzdol. Maloprodajni promet, nepremičninski trg in trg dela kažejo v smeri nadaljnjega padanja ameriškega gospodarstva s sicer nekoliko umirjeno, a vendar v celoti še vedno visoko negativno dinamiko in še ne dajejo upanja za izboljšanje realnega gospodarstva.

Ob še naprej močno naraščajoči brezposelnosti in zelo nizki izkoriščenosti zmogljivosti do nadaljnjega ne gre pričakovati pritiska inflacije, poudarjajo v Raiffeisnu, zaradi česar utegnejo ravni obresti industrijskih držav vsaj na področju krajše ročnosti ostati v prihodnjih mesecih na trenutnih nizkih ravneh.

Donosi za državne obveznice z daljšo ročnostjo so maja občutno porasli. To je povezano zlasti s ponovnim večanjem pripravljenosti na tveganje, s trdnimi delniškimi trgi in večjimi bojaznimi pred dolgoročno visoko inflacijo kot posledico številnih svežnjem ukrepov centralnih bank in vlad v ZDA.

Zaradi gospodarske rasti, ki se bo najverjetneje dolga leta gibala občutno pod svojimi možnostmi, ter nizke inflacije v prihodnjih četrtletjih naj bi tudi dolgoročne ravni donosov predstavljale le še omejene možnosti za morebitno rast.

Gospodarstva srednje in vzhodne Evrope so tudi v drugem letošnjem četrtletju še naprej pod močnim pritiskom, zlasti zaradi tesnih gospodarskih povezav z državami EU. Raiffeisen Capitam Management trenutno pričakuje znižanja bruto domačega proizvoda za dva odstotka v srednji Evropi, za 3,5 odstotka v Rusiji in za 2,5 odstotka v Turčiji.