John Lasseter, producent animiranega filma Up in soustanovitelj Pixarja, je bil v družbi filmske smetane vidno navdušen in zadovoljen: "Mi smo le skupina animacijskih piflarjev iz severne Kalifornije, sedaj pa smo na rdeči preprogi filmskega festivala v Cannesu.“ V Cannesu se kar tre zvezdnikov, a vsi še niso prišli na festival. Med prvimi se je občinstvu predstavila z oskarjem nagrajena igralka Tilda Swinton, rdeča preproga pa še čaka na Brada Pitta, Penelope Cruz in Johnnyja Deppa, ki predstavljajo svoje nove projekte.

Na canskem festivalu se za glavno nagrado poteguje 20 režiserjev, med njimi so štirje, ki so Zlato palmo (Palme d'Or) že prejeli. Quentin Tarantino se vrača s filmom Inglourious Bastards, sagi o drugi svetovni vojni, v kateri so nastopili Brad Pitt, Samuel L Jackson in Mike Myers. Za prestižno nagrado se potegujejo tudi trije britanski filmi – v Looking for Eric, režiserja Kena Loacha, nekdanji nogometaš Eric Cantona igra sebe in postane osebni junak poštarja, čigar življenje se počasi sesuva.

Izven tekmovanja bo Terry Gillian premierno predstavil The Imaginarium of Doctor Parnassus, zadnji film, v katerem je nastopil pokojni Heath Ledger, dokončali pa so ga Johnny Depp, Colin Farrell in Jude Law.

Letošnji žiriji predseduje francoska igralka Isabelle Huppert, ki je bila do sedaj v žiriji že dvakrat. "Letošnji festival se bo bolj osredotočil na filme, ne pa na zvezdnike,“ je dejal direktor festivala Thierry Fremaux.

Festival se bo končal 24. maja, ko bodo podeljene še zadnje palme.