V odzivu na - kot pravi prvi mož Istrabenza Bavčar - netočne in zavajajoče informacije v medijih je še zapisal, da je svoj lastniški vstop v družbo FB Investicije in dokapitalizacijo v letu 2007 financiral s finančnimi instrumenti v skladu z zakoni in ne s posojilom, kar je pripravljen pojasniti vsaki pooblaščeni uradni osebi.

Bavčar ob tem poudarja, da se je to dogajalo v letu 2007, ko so delnice na Ljubljanski borzi pridobivale na ceni. Tako se je tudi cena delnic Istrabenza v slabih devetih mesecih zvišala z 30 evrov dvignila do 140 evrov. Ob tem je družba Petrol v tem letu napovedala in tudi izpeljala še prevzem Istrabenza, kar je cenovno dinamiko dodatno povečalo.

Bavčar poudarja, da njegovega vstopa v družbo FB Investicije, katere večinski lastnik je, družba ni povečevala, pač pa zmanjševala svoj dolg do bank v državni lasti. To velja tudi za družbo Maksima Holding, ki predstavlja glavno naložbo družbe FB Investicije in katere večinski lastnik je slednja.

Ob tem pojasnjuje, da se navedbe nekaterih medijev o zagotavljanju lastniških in dolžniških virov, tudi z zastavo premoženja, nanašajo na sredstva za dokapitalizacijo družbe FB Investicije, do katere pa v nadaljevanju ni več prišlo in tako tudi banke v državni lasti svoje izpostavljenosti po Bavčarjevem vstopu v to družbo niso povečale. "To je še posebej pomembno tudi glede na to, da se pogosto povsem neupravičeno in neutemeljeno celo dolg Istrabenza povezuje z mojim lastniškim vstopom v družbo FB Investicije," pravi Bavčar.

Istrabenzu Pivovarni Laško ni prodal delnice Mercatorja

Prvi mož Istrabenza, ki naj bi na krmilu družbe ostal do 15. maja, tudi zavrača očitke, da naj bi družba Istrabenz prodala delnice Mercatorja družbi Pivovarna Laško v kakršnikoli poravnavi, po kateri bi si lahko Bavčar financiral lastniški vstop v družbo FB Investicije.

Istrabenz se je potem, ko z drugimi lastniki Mercatorja ni mogel doseči skupnih interesov, usmeril v nakup delnic Petrola in je 5. septembra 2007 prodal 12-odstotni delež Mercatorja družbi Infond Holding - ta je večinski lastnik Pivovarne Laško in skupaj z Laškim lastnik skoraj polovice Mercatorja, sama družba pa je posredno v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota - za ceno 369 evrov na delnico. Dogovorjena cena je bila plod večdnevnih pogajanj, kombinacija vrednotenja in borzne cene. Ta je v začetku septembra leta 2007 zelo padla, na dan prodaje pa je enotni tečaj znašal 372 evrov, posli pa so bili na ta dan nad in tudi pod ceno 369 evrov, poudarja Bavar. Ob tem je opozoril, da je Istrabenz je iz tega posla ustvaril za 95 milijonov evrov čistega dobička.

Bavčar: Za ovadbo stoji Zoran Janković

Bavčar je na podlagi pisanja medijev ocenil, da domnevno ovadbo zoper njega stoji nekdanji predsednik uprave Mercatorja in ljubljanski župan Zoran Janković, ki pred kamerami napoveduje celo čas vložitve obtožnic zoper Bavčarja. "Zato je jasno, da ne gre zgolj za osebno maščevanje, pač pa tudi za politično motivirano početje, ki se ne ustavlja niti pred pozivi k stečaju Istrabenza", meni Bavčar. Ob tem je zapisal, da to počne oseba, za katero je tudi posebna revizija poslovanja sistema Mercator ugotovila veliko vpletenost njegovih družinskih članov v poslovanje družbe Mercator.

Pri tem omenja družbo Volos, ki je v lasti družine Janković, ki je kar 50-krat povečala svoj promet z družbo Mercator s tem, da je kar 99 odstotkov poslov opravil samo z njo. Družba Electa, ta je tudi v lasti družine Janković, pa je vpletena v nepremičninske posle, kjer pravila družbe Mercator niso veljala. Gradnje so -tako Bavčar - potekale na zemljiščih tega podjetja, pa tudi na račun slabega imena in odpisov vrednosti družbe Mercator. Tu gre za nakupe družb Živila Kranj, Mercator Goriška in Dolenjska, Era Velenje, Savski otok, nepremičnine na Hrvaškem, v Srbiji, je pojasnil Bavčar.

Kot je znano, je moral Janković iz Mercatorja oditi kmalu zatem, ko sta Pivovarna Laško in Istrabenz od Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe v začetku septembra 2005 skupaj kupili več kot 29-odstotni delež v Mercatorju, Istrabenz 15,34 odstotka od Kapitalske družbe, Laščani pa 13,74 odstotka od Slovenske odškodninske družbe.

Janković je pozneje na sodišču dokazoval, da naj bi bila Laško in Istrabenz skladno s 7. septembra 2005 podpisanim dogovorom dolžna omenjene delnice Mercatorja prodati vodstvu družbe, vendar mu sodišče pri tem ni pritrdilo.