V skopem sporočilu za javnost ni pojasnjeno, kako se je 19 bank upnic opredelilo do predloga predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, ki jim je predlagal, da glede na okoliščine upravi Istrabenza predlagajo imenovanje prokurista, ki ga ta "lahko imenuje nemudoma".

Bavčar je v svojem predlogu ponovil, da se je za zagotovitev organiziranega načina reševanja težkega finančnega položaja v družbi kot lastnik družbe FB Investicije pripravljen umakniti iz lastništva družbe Maksima Holding.

Banke upnice, ki jim Istrabenz skupaj s svojimi družbami dolguje približno 930 milijonov, v svojih pogojih, ki so jih večkrat ponovile v minulih dneh, zahtevajo takojšen odhod Bavčarja ter imenovanja nekdanjega člana uprave Droge Marka Jazbeca na čelo Istrabenza.

Poleg tega zahtevajo izvedbo skrbnega pregleda poslovanja Istrabenza in njegovih družb s strani svetovalca - omenja se družba A.T. Kearney -, ki ga bodo izbrale, ter dokapitalizacijo družbe v višini 50 milijonov evrov.

Po nekaterih informacijah naj bi banke upnice tako vse bolj razmišljale o možnosti vložitve zahteve za stečaj Istrabenza ter vložitve odškodninskih tožb proti upravi in članom nadzornega sveta.