Ifo je tako objavil najbolj črnogledo napoved za leto 2009 med vsemi nemškimi inštituti za ekonomske raziskave, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Strokovnjaki pričakujejo, da se bodo znova zaostrile razmere na trgu dela. Ifo napoveduje, da se bo število brezposelnih zvišalo za več kot pol milijona.

Letošnje leto naj bi nemško gospodarstvo sklenilo z rastjo v višini poldrugega odstotka. Finančna in gospodarska kriza se ne bo kmalu končala, svarijo analitiki. Sinn je zato vlado pozval k znižanju davčnih obremenitev in okrepljenem obsegu državnih investicij v infrastrukturne projekte.

Vse svetovne regije se srečujejo z neugodnimi napovedmi glede prihodnjih gospodarskih gibanj. Nemčija kot močan izvoznik bo vsekakor občutila posledice poslabšanja konjunkture v svetu. Izvoz in investicije podjetij bi utegnile v letu 2009 zaradi močno znižanega povpraševanja drastično nazadovati, je dejal Sinn.

Šele leto 2010 naj bi prineslo postopno pojenjanje finančne krize. Kljub temu pa Ifo napoveduje, da bo obseg BDP v letu 2010 še vedno nazadoval, in sicer za 0,2 odstotka, število brezposelnih pa naj bi doseglo skoraj štiri milijone.