Devet bank je dogovor z vlado podpisalo v nedeljo zvečer, denar, ki bo namenjen odkupu delnic bank, pa bo nakazan v tem tednu, je za televizijsko mrežo CNBC napovedal David Nason z ameriškega finančnega ministrstva. Sredstva bodo namenjena izboljšanju njihovih bilanc, da bodo lahko začele z običajno posojilno dejavnostjo, poroča AP.

Devet največjih ameriških bank - Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of New York Mellon, State Street in Merrill Lynch - bo dobilo polovico od načrtovanih 250 milijard dolarjev, ki jih bo v okviru načrta za reševanje finančne krize ameriška vlada namenila za nakup delnic bank. Do zamika, kongres je načrt potrdil 3. oktobra, je prišlo zaradi usklajevanj o podrobnostih nakupov.

Finančno ministrstvo je tudi v dogovorih z večjimi regionalnimi bankami za nakup delnic v vrednosti preostalih 125 milijard dolarjev, kar naj bi storilo do konca leta.

Ena teh bank, KeyCorp, je danes sporočila, da bo v ta namen izdala za 2,5 milijarde dolarjev novih delnic. Druga regionalna banka, PNC Financial Services Group, je v petek naznanila, da prevzema banko National City. Gre za prvi primer, da bo kakšna banka s denarjem, ki ga pričakuje od vlade, prevzela drugo banko. PNC v okviru načrta pričakuje 7,7 milijarde dolarjev injekcije.

Finančno ministrstvo je dalo zeleno luč za tovrstne poteze - da močnejše banke s pomočjo teh sredstev prevzemajo šibkejše banke -, s čimer pa je izzvala kritike, da vlada ne bi smela financirati konsolidacije bančnega sektorja.

Poudarek načrta je bil sprva na odkupu slabih terjatev bank. Vlada naj bi v naslednjih mesecih za te odkupe namenila 100 milijard dolarjev. Za pomoč iz načrta se po Nasonovih besedah potegujejo tudi zavarovalnice, avtomobilske družbe in banke pod nadzorom tujcev.