Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Prebiramo

Domača kuharica za diabetike

Potem ko je lani v knjigarnah pošel Veliki kuharski vodnik za diabetike, se je avtorica Darja Lovšin lotila nove, sodobnejše in še bolj uporabne domače kuharice za diabetike, ki tokrat temelji na napotku: ne ločujmo, temveč kombinirajmo! Ta napotek, tako kot kuharica, je namenjen ne le diabetikom, marveč vsem, ki prisegajo na zdravo prehrano, poudarja avtorica in opozarja, da je prav diabetična prehrana priznan in učinkovit terapevtski postopek, ki omogoča sladkornemu bolniku tipa 2 ob pol ure telesne vadbe na dan leta vzdrževati normalen krvni sladkor brez zdravil. Najpomembnejše pa je, meni avtorica, da se s kombiniranjem živil diabetikom ni treba le odrekati in v velikem loku izogibati kuhinji, marveč lahko sprejmejo kot okusen kulinaričen izziv tudi zdravo hrano.

Darja Lovšin: Diabetična mala kosila, prigrizki in sladice Zavod za izobraževanje o diabetesu, 2013

»Diabetiki morajo imeti domačo kuharico, ki jim približa tudi na zdrav in okusen način pripravljeno nacionalno hrano,« poudarja Darja Lovšin, ki je avtorica vrste diabetičnih priročnikov, ustanoviteljica Zavoda Diabetes in dolgoletna urednica revije za diabetike Dita. »Kaj nam pomaga, če po zapletem receptu ustvarimo jed za imaginarnega diabetika, po drugi strani pa ne vemo, ali lahko diabetik v Prekmurju še naprej je bujto repo in Primorec joto z mesom? Pa vampi, segedin, golaž, juhe, sadni zavitki, vse to bogastvo slovenske kulinarike je bilo za naše diabetike pred komaj poldrugim desetletjem neodkrita pokrajina brez kažipotov,« se spominja Lovšinova.

V svojo najnovejšo kuharico je uvrstila kup novosti. Pomembna novost se skriva že v naslovu, saj namesto klasičnega jedilnika z več vhodi avtorica uvaja tudi za slovensko mizo pojem hitro pripravljenega malega kosila, ki kljub skromnosti ponuja vse, kar potrebujemo za zdravje, ima nizek glikemični indeks in manj kalorij. Poleg glikemičnega indeksa (GI) kot kriterija razvrščanja ogljikovih hidratov predstavlja tudi novejšo glikemično obremenitev (GO), ki upošteva porcijsko vrednost živil pri njihovi interferenci s krvno glukozo.

V literarno obarvanem uvodnem delu je skrbno predstavljena vloga vsakdanjih osnovnih živil, kot so kruh, krompir, olje, sladkor itd., v diabetični prehrani in njihov vpliv na krvni sladkor. Posebna pozornost velja tudi mitom in legendam o diabetični prehrani.

V osrednjem poglavju preizkušenih receptov iz sestavin, ki jih je mogoče dobiti v naših trgovinah, je poleg slike vsak recept opremljen z osebno izkaznico oziroma kratkim opisom, ki izpostavi bistvene zdravstvene prednosti jedi, njen vpliv na glukozo, kdaj naj se uživa itd. Posebna pozornost je posvečena tudi »pregrešni« temi sladic z nekaloričnim sladilom stevija, ki se odlično obnese v mafinih, zavitkih, sadno-zelenjavnih napitkih in tortah.

Strokovno recenzijo je prispevala mag. Nataša Trtnik, vodja programsko dietetskega oddelka Službe bolniške prehrane v UKC Ljubljana. Ugotavlja, da so glavna odlika knjige doma preizkušeni recepti, ki temeljijo na zdravih in vsesplošno dostopnih živilih. »Z njimi lahko tudi neizkušeni kuharji in nekoliko slabši poznavalci zdravega načina prehranjevanja pripravijo okusen in hkrati zdrav, prehransko uravnotežen obrok.«av

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor