Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

UKC Ljubljana kljub finančnim omejitvam uspešen v razvoju medicine

Ljubljana -  Na UKC Ljubljana so danes predstavili strokovne dosežke zavoda v letu 2010. Strokovna direktorica zavoda Brigita Drnovšek Olup je najbolj ponosna na to, da uspevajo slediti razvoju medicine v svetu kljub razmeroma nizkim sredstvom za raziskovalno dejavnost. Tako po njenih besedah ostaja UKC vodilna strokovno-medicinska ustanova v državi.

(Foto: Matej Povše)

Drnovšek Olupova je izpostavila, da so znotraj terciarja uspeli uvesti nove metode in nove načine zdravljenja, ki ga sicer brez lastnega razvoja in raziskav ne bi mogli. Sredstva, ki jih imajo na voljo za nabavo novih aparatur in zdravil, so namreč premajhna, da bi sledili razvoju medicine v svetu, je opozorila.

Tako je lani v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana potekalo 220 raziskovalnih projektov, v skupni vrednosti slabih devet milijonov evrov. Od tega so zaključili 117 projektov, ostali pa se nadaljujejo v prihodnjem letu. Letos so za financiranje prijavili 350 raziskovalnih projektov. Strokovna direktorica je tudi ponosna na število objav v strokovnih revijah njihovih zaposlenih.

Na kirurški kliniki so jeseni lani kot prvi na svetu uporabili žilni robot, ki je prvi pravi robot v zgodovini robotskih posegov pri bolnikih, je izpostavil predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak. Kot je pojasnil, so bili vsi ostali roboti do sedaj le posnemovalci človeških rok, medtem ko ta deluje bolj kot video igrica - avtomatsko s pritiski na gumbe.

Kot večji dosežek na področju kirurgije je omenil tudi prenos oživčenih mišic, kar lahko bistveno zmanjša invalidnost poškodovanca oz. bolnika.

Na kliničnem oddelku za abdominalno kirurgijo kirurške klinike so uvedli minimalno invazivne metode za zdravljenje bolezni želodca, debelega črevesa, trebušne slinavke in jeter.

V zadnjem letu se je povečalo tudi število presaditev organov povečalo, in sicer za 29 odstotkov. Opravili so 43 multiorganskih odvzemov pri umrlih darovalcih, 23 presaditev jeter, 19 presaditev srca, 61 presaditev ledvic, 108 presaditev kostnega mozga, 72 roženic in eno presaditev trebušne slinavke ter ledvice.

UKC Ljubljana je lani po navedbah Drnovšek Olupove veliko pozornosti namenil zviševanju kakovosti in varnosti obravnave bolnikov. Tako so pripravili 60 kliničnih poti in 54 smernic po enotni metodologiji. Tako je bilo v klinično prakso že uvedenih 15 kliničnih poti in 33 smernic, ostale so v izvedbeni pripravi.

Sicer pa so v UKC Ljubljana lani obravnavali milijon bolnikov, hospitaliziranih je bilo več kot 100.000 bolnikov.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Ko specializanti na UKC pišejo strokovne članke, se operiranja uči radiološki inženir Zdravje

Ko specializanti na UKC pišejo strokovne članke, se operiranja uči radiološki inženir

Kot piše brezplačnik Žurnal24, zaposleni na ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana opozarjajo, da jih zelo moti, da specializanti težko pridejo do asistiranja pri operacijah. Več »

UKC: V Sloveniji ni pričakovati tveganja zaradi jedrske krize na Japonskem Zdravje

UKC: V Sloveniji ni pričakovati tveganja zaradi jedrske krize na Japonskem

V Sloveniji ni pričakovati tveganja zaradi poškodb japonske nuklearke v Fukušimi, so danes sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V slovenski upravi za jedrsko varnost pa so znova poudarili, da ni pričakovati, da bi bila v Sloveniji zaradi dogodkov na Japonskem nujna uporaba Več »

UKC Ljubljana lani z manj kot 400.000 evrov primanjkljaja Zdravje

UKC Ljubljana lani z manj kot 400.000 evrov primanjkljaja

Svet UKC Ljubljana je danes potrdili poslovno poročilo zavoda za leto 2010. Poslovanje zavoda v preteklem letu, ki kaže na manj kot 400.000 evrov primanjkljaja, so svetniki ocenili kot ugodnega. Generalni direktor zavoda Simon Vrhunec ob tem poudarja, da bi bil rezultat še boljši, če bi od ZZZS... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor