Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Prezgodnji izliv

Prezgodnji izliv semenske tekočine je težava, ki jo rešujemo na različne načine. Preverite, kako.

Prehiter izliv je večkrat vzrok napetih odnosov in aktivator stresa pri moških. (Foto: sexation.info)

Kdaj je izliv semenske tekočine prehiter?

25% to 35% moških med leti 18 in 59 naj bi po različnih raziskavah trpelo za prehitro ejakulacijo. Ta se ne meri samo s časom izliva, ampak vključuje še druge dejavnike.

* Zmanjšan nadzor nad izlivom
* zmanjšano zadovoljstvo bolnika ali partnerja s spolnim odnosom
* Stres in nezadovoljstvo bolnika ali partnerja zaradi tega dejstva


Izliv je torej prehiter takrat, kadar nad njim nimate nobene kontrole in zaradi tega trpi vaša spolnost. Občutek je neprijeten, saj ob močnem vzburjenju ne moremo kontrolirati ali zaustaviti izliva, takoj za tem pa se pojavi še občutek krivde, ker partnerka ni zadovoljna. Četudi ste še tako dober ljubimec z rokami in jezikom, odsotnost pravega spolnega odnosa (koitusa) prej ali slej načne še tako močno in ljubečo zvezo.

Kako preprečiti prezgodnji izliv?

Poznamo tri glavne načine zdravljenja prehitrega izliva. Prvi je povezan s psihoterapijo. Moški obiskuje psihologa, ki z razčlembo bolnikov čustev in preteklosti poskuša odpraviti motno, za katero se smatra, da je lahko psihološka. Glavna ovira pri tem načinu zdravljenja je predvsem dolgotrajnost in minimalen uspeh, poleg tega je terapija zelo draga. Drugi in bolj efektivni način za preprečevanje prehitrega izliva sta tehniki, ki sta jih razvila Masters & Johnson.

Prenehaj in nadaljuj (Stop & go) in Stisni (Squeeze) sta podobni tehniki. Tehnik ne bomo podrobno opisovali, saj vam jih mora dejansko nekdo pokazati. Prijem, s katerim stisnemo penis ni tako lahko izvesti, zato se v tem primeru obrnite po strokovno pomoč. Kratkoročno obe tehniki dosegata visoke rezultate, od 60 do 90 odstotna uspešnost pri pacientih. Vendar so raziskave pokazale, da uspešnost že po 3 letih prenehanja terapije pade na 25 odstotkov. (New Findings in the Treatment of Premature Ejaculation, Wayne J. G. Hellstrom, FACS 2005)

Dapoksetin in SSRI

SSRI je kratica za selektivne zaviralce prevzema serotonina. Ti se uporabljajo pri zdravljenju depresije. Neželeni učinki so suha usta, živčnost, bolečine v želodcu, driska, glavobol, zaspanost in nemirnost. Eden izmed stranskih učinkov je tudi podaljšanje erekcije, vendar se raziskave na tem področju še niso zaključile. Novo upanje prinaša zdravilo, ki spada v isto skupino, vendar je posebej razvito za zdravljenje prehitre ejakulacije. Zdravilo je že prestalo vrsto poskusov, kjer je bila učinkovitost zdravila potrjena, vendar zdravilo še ni uradno sprejeto v Sloveniji. 1 do 3 ure pred spolnim odnosom pacient vzame 30 do 60 mg Dapoksetina. Čas podaljšanja se poveča od 3,2 do 6,8 krat. Zanimivo je tudi, da je najpogostejši stranski učinek zdravila slabost, ki se ji je mogoče izogniti z dobro mastno večerjo. (Vir: New Findings in the Treatment of Premature Ejaculation, Wayne J. G. Hellstrom, FACS).

Prezgodnji izliv je za moške zelo neprijeten

Prehiter izliv se ne smatra za resno bolezensko stanje, predvsem zaradi tega, ker ga zdravniki ne smatrajo kot takega. Vendar kar 72 procentov moških, ki, po svojih besedah, trpijo za prehitro ejakulacijo, doživlja močan stres in nezadovoljstvo s svojim stanjem. Veliko moških išče rešitve za ta problem, nekateri tudi s pomočjo zdravil za depresijo, ki imajo precej stranskih učinkov. Zato upamo, da bo zdravilo sprejeto tudi v Sloveniji in da se bodo moški opogumili in zaradi svojih težav stopili do zdravnika.

www.sexation.info

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Raziskava: Kako je spolnost pri najstnicah povezana z depresijo? Zdravje

Raziskava: Kako je spolnost pri najstnicah povezana z depresijo?

Spolno aktivne najstnice naj bi imele veliko večje možnosti obolenja za depresijo kot njihove spolno neaktivne vrstnice. Tako je pokazala neka ameriška raziskava. Več »

Matere se morajo o spolnosti pogovarjati s svojimi hčerami Zdravje

Matere se morajo o spolnosti pogovarjati s svojimi hčerami

V hrvaških medijih se je razvnela razprava, ali je prav, da so sodobne matere svojim hčeram bolj prijateljice kot vzgojiteljice. Mnenja so deljena. Nekateri zagovarjajo sproščeni pogovor tudi o intimnih temah, drugi menijo, da so za pogovore o spolnosti bolj kot matere Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor