Domovina kutine je Perzija. Od tam se je morala že zelo kmalu razširiti v druge dele Azije in Evrope, saj je bila v antiki zelo priljubljen sadež. Za stare Grke je bila kutina simbol ljubezni in plodnosti, Rimljani pa so njeno olje uporabljali za izdelavo parfumov.

Kutine (Cydonia oblonga) so pogosto trde in lesnate, zato jih je treba skuhati, preden jih predelamo. Ker vsebujejo veliko tanina, jih prav tako ne moremo jesti surovih, saj so preveč trpke. S kuhanjem trpke snovi izginejo. S krpo z njih zdrgnemo puh, jih razpolovimo, razkoščičimo in z ostrim nožem razrežemo na kocke; damo jih v posodo, prelijemo z vodo in kuhamo od 20 do 25 minut. Če kutine nato pretlačimo skozi sito, dobimo nesladkano kašo, ki je zelo aromatična. Kutine že od nekdaj predelujejo v marmelado in žele, ker vsebujejo veliko pektina. Beseda marmelada izvira iz portugalskega imena za kutino marmelo, kar kaže na poglaviten način uporabe tega sadeža. Iz kutin lahko pripravimo tudi sok, vino in liker. Na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki postrežejo kuhane koščke kutine celo k mesnim jedem in perutnini. Kutine, ki so po obliki zelo podobne jabolkom ali hruškam, naj bodo pri nakupu še trde; če so zelo svetle, jih je treba nekaj časa pustiti ležati, da pozorijo. Postavite jih na omaro in njihov vonj bo prijetno zapolnil prostor.

Zdravilna moč kutine pri črevesnih težavah

Kutine vsebujejo omembe vredne količine vitamina C, pektina, kalija in bakra; so učinkovito sredstvo proti driski, kar so vedeli že Grki in Rimljani. Kot drogo uporabljamo posušena semena zrelih plodov, ki jih hranimo v dobro zaprtih posodah. Kutinovo seme vsebuje v lupini do 22 odstotkov vodoodpornih sluzastih snovi; te sluzi so dragocenost, ki zdravijo vnetja in črevesni katar. Pri driskah delujejo plodovi kutine zapirajoče, podobno kot jabolko, ker vsebujejo veliko čreslovin. V ljudski medicini je za zdravljenje drisk pri dojenčkih in otrocih priljubljen čaj iz listov, ki ga pripravite tako, da iz ene čajne žlice svežih ali suhih listov pripravite poparek, ki naj stoji 15 minut, nato pa ga nesladkanega dajete otrokom po žličkah. Tudi čaj iz pešk je odlično zdravilo proti driski. Ker se učinkovita sluz izloči, če semena namočimo v topli vodi, upoštevajte recept za naslednji napitek. Eno čajno žlico celih posušenih semen šest ur namakajte v hladni vodi. Napitek pred zaužitjem pogrejte. Pijte ga večkrat dnevno po eno skodelico.

Pripravki za nego kože

Sluzi delujejo ne le na prebavo, ampak tudi pri vnetjih ustne votline in žrela ter blažijo bolečine. Kutina je poleg tega priporočljiva še kot kozmetični pripomoček. Semenske sluzi uporabljamo pri razpokanih ustnicah, pri opeklinah in v številnih kremah ter mazilih za nego kože. Sluz se izloči, če semena namočimo v vodi, zato je čaj iz kutinovih pečk primeren za pitje in umivanje ter za obloge vnete in suhe kože, pri čemer pustimo, da se pripravek na koži posuši in jo prekrije s sluzmi. Tako koža ohrani svojo naravno vlago in ostane prožna ter voljna.