Pse, ki so bili začasno odvzeti lastnikom, je v zavetišču prevzel veterinar in tedanji direktor Milan Hrovatin, ki je dovolil njihovo šolanje, po njegovem odhodu pa je prišla prepoved šolanja. Veterinarska uprava je sicer z odločbo dokazala, da se Atos lahko šola, saj sodi pod njeno pristojnost in ne pod pravosodje, vendar Milan Hrovatin opozarja državo na škodljivo zavlačevanje: "Psi so že osem mesecev zaprti na Gmajnicah, uradni postopki pa se še pričeli niso. Takšno zavlačevanje državo drago stane in je škodljivo za pse, ki postajajo zaradi dolgotrajnega prisilnega zapora še bolj živčni. Dvaindvajsetmesečna Atosa in Atlasa bi bilo nujno šolati v naravnem okolju, prav tako njuno šestletno mater Joy. To niso psi brez lastnikov, vendar ravna država z njimi kot z odvzetimi avtomobili."

Še ne dveletni Atos, ki se je v napadu umaknil v avto in edini ni bil ranjen v streljanju policistov, je sicer v drugačnem pravnem položaju kot ostala dva psa, zato je Veterinarska uprava Slovenije na poziv lastnika poleti imenovala izvedensko komisijo, ki je mesec dni spremljala njegove vedenjske značilnosti in ni ugotovila znakov napadalnega vedenja. Dala je prvo pozitivno oceno njegovih vedenjskih lastnosti, ubogljivosti, odzivanja na zunanje dražljaje, odnosa do mimoidočih ljudi in živali in predlagala nadaljevanje šolanja, vendar s tem, da pes ostane v zavetišču.

(Pre)dolgi zapor

Ko sta prišla Atos in Atlas v "zapor", sta imela komaj 15 mesecev in bila tik pred tem, da se pričneta šolati, zato je njihov lastnik dr. Saša Baričevič našel možnost šolanja v zavetišču. Poleti so začeli z dovoljenjem tedanjega direktorja zavetišča šolati vse tri pse, vendar je po odhodu dr. Hrovatina z Gmajnic po dveh mesecih šolanja prišla prepoved šolanja, češ da za šolanje ni pravne podlage! VURS je odgovoril z odločbo za Atosa in zdaj se sme njegovo šolanje nadaljevati, njegov bratec Atlas in mati Joy pa morata počakati na dovoljenje sodišča. Zanimivo je tudi, da je dobil lastnik za Atosa račun v višini 811.000 tolarjev, kar pomeni, da mora prisilno bivanje v zavetišču plačati kar sam.

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)