PIKAPOKA

"Dopisovala sva si en mesec," je povedal Andrej, Polona pa ga je takoj prekinila: "V bistvu sva se spoznala na novoletni zabavi ona-on.com..." In spet je v navdušenju prevzel besedo Andrej: "... potem so bile na internetu fotografije z zabave in prijavil sem se na portal ter v klepetalnici portala enostavno vprašal, ali kdo pozna Polono, saj razen imen drugega nisva vedela." Tako se je torej začelo in Andrej je našel svojo Pikapoko, kot se glasi njeno uporabniško ime. Novoletne zabave se spomni tudi Polonina sošolka s fakultete in gledališka igralka Neja Žmoht: "Dobili sva se pri meni, ker stanujem nasproti prostora, kjer je bila zabava. Ko sva prišli tja, sem šla jaz po svoje, saj sem hitro opazila, da je Polona v iskanju nečesa novega in je nekaj novega dejansko tudi našla. Torej sem jaz kriva, da je spoznala Andreja," je v smehu povedala. Po mesecu spoznavanja in dopisovanja sta se dobila na prvi kavi oziroma zmenku v Favoli, ali kot temu rečeta Polona in Andrej, v pravljici. Še isti večer sta zmenek nadaljevala na zabavi ona-on.com, ki jo je organizirala Polona za vse njihove člane. Mi pa smo se le nekaj dni nazaj odpravili na njuno poroko. Tako hitro je namreč napredovala njuna ljubezen.

PLES IN PRSTAN

"Bila sva v hotelu pri Celju, šla sva plesat, ker rada pleševa, in enostavno je bil zraven še prstan," je trenutek, ko jo je zaprosil za roko, opisal Andrej, in Polona je brez pomisleka privolila. "Nisem imela kaj razmišljati, saj sem vedela, že ko sem ga prvič videla." In tako se je spletna zgodba končala pred oltarjem. Na modernost zmenkarij brez predsodkov gledajo tudi njuni starši. "Življenje gre naprej, svet se modernizira in nič nimam proti. Važno je, da sta se našla in da sta se našla ta prava," je povedal Franci Rozman , oče neveste, ki je tudi dolgoletni sodelavec našega Dnevnika. "Mislim, da je treba iti s časom naprej, pojavljajo se nove oblike. Potrditev pa smo dobili danes. Dobro je, da smo ljudje različni, možnosti je več, zakaj jih ne bi izkoristili," pa je pripomnil ženinov oče Branko, da o srečnih mamah obeh mladoporočencev niti ne govorimo. Torej je spletno spoznavanje tudi v Sloveniji obrodilo sadove. Po Evropi in Ameriki je število uporabnikov tovrstnih portalov iz leta v leto večje.

MNOŽICA SAMSKIH

Guardian je februarja lani objavil rezultate raziskave, ki je pokazala, da je bilo v Veliki Britaniji takrat približno enajst milijonov samskih ljudi, njihovo število pa naj bi do leta 2010 naraslo na šestnajst milijonov. In kot je še naprej raziskoval Observer Magazine, naj bi tretjina samskih uporabljala medmrežje za navezovanje različnih odnosov. Lepe so tudi številke, ki opisujejo dobiček spletnih agencij oziroma portalov za zmenkarije. Jupiter Research, podenota korporacije Jupitermedia, je namreč ugotovil, da je znašala vrednost spletnih zmenkarij v Veliki Britaniji približno tri milijone funtov, do leta 2007 pa naj bi narasla na 14 milijonov funtov, medtem ko je vrednost trga celotne zahodne Evrope na tem področju ocenil na 22,2 milijona funtov, do leta 2007 pa naj bi narasla na 65 milijonov funtov. V Sloveniji spletne zmenkarije nimajo tako zelo dobičkonosnega epiloga, kot je zatrdil Tilen Koleša , direktor podjetja Veneticom, ki je tudi lastnik spletnega portala ona-on.com, na katerem sta se spoznala Polona in Andrej. Kot so nam še povedali oblikovalci ona-on.com, sta plačljiva portala v Sloveniji kupid.com in poljub.net, drugi servisi pa so za zdaj brezplačni. Ona-on.com ima trenutno 25.000 aktivnih uporabnikov in približno 45.000 mesečnih obiskovalcev, ki se ne registrirajo, vendar pregledujejo vpise na t.i. "mrzlih straneh" (iskanje z vstopne strani za pregledovanje vpisov, ne da bi bil prijavljen v storitev). Skupaj ima torej okoli 70.000 obiskovalcev, ki si na mesečni ravni ogledajo okoli pet milijonov strani, kar ona-on.com po obiskanosti postavlja ob bok večjim portalom v Sloveniji. <%I> <%I>