Po besedah novomeškega župana Alojzija Muhiča je trenutno ponudba stanovanj v občini še vedno nekoliko manjša od povpraševanja, čeprav so letos poleg Podbreznika namenu predali tudi 46 stanovanjskih hiš na Jedinščici in blok s sto stanovanji na Drski. "Predvidevamo, da bosta v kompleksu Podbreznik do leta 2010 zgrajena še dva stanovanjska bloka, v nadaljevanju jih je predvidenih še pet. V pripravi je tudi stanovanjski načrt za gradnjo individualnih hiš v Mrzli dolini, na Hribu pri Šmihelu se organizirano gradi 60 enodružinskih hiš, na Jedinščici se nadaljuje gradnja 12 hiš, zaključuje se gradnja kompleksa Vrtovi ob Krki. V Mrzli dolini sta predvidena še dva stanovanjska bloka, dolgoročno pa načrtujemo tudi pozidavo ob Ljubljanski cesti, od nekdanjega cestnega podjetja proti Bršljinu." V nekaj letih bo tako po Muhičevih besedah v občini zraslo okoli 800 novih stanovanjskih enot.

Aprila letos je potekala tudi javna razgrnitev občinskega prostorskega načrta (OPN), ki so ga občinske službe pripravljale tri leta, določal pa naj bi smernice razvoja za prihodnjih petnajst let. V OPN predlagajo več kot 900 hektarov novih zazidljivih površin, od tega 300 hektarov za stanovanjsko gradnjo. Za individualno gradnjo širijo območja v Bučni vasi, na Drski, Malem Slatniku, v Regrči vasi, Velikih Brusnicah, na Otočcu in v Birčni vasi. Za gradnjo večstanovanjskih objektov namenjajo nova območja v Češči in Bučni vasi, Mrzli dolini, na Brodu, v Ragovem, ob Šentjernejski in Belokranjski cesti.

Po podatkih statističnega urada je v novomeški občini, v kateri imajo še vedno višjo rodnost od slovenskega povprečja, leta 2002 živelo 41.000 prebivalcev. Ob predpostavki 500 priselitev na leto bo v občini leta 2020 skoraj 46.000 ljudi, deset let pozneje pa že skoraj 49.000. Občinske službe so izračunale, da to pomeni potrebo po približno 3000 dodatnih stanovanjih. Vendar Muhič meni, da kljub predvidenemu nadaljnjemu gospodarskemu razvoju občine tolikšnih potreb po novih stanovanjih vendarle ne bo.