"Tako z vidika kontrole oddaje na črno, saj ne bo več nobene evidence najemnih pogodb in bo prijava oddajanja stanovanja le še stvar dobre volje lastnika, ali bo ta dohodek dal v dohodninsko napoved, kot tudi evidence realiziranih najemnin, ki jo prav na osnovi naših registrov pripravlja Geodetska uprava RS," meni direktorica JSS MOL.

Hipotetično bi se torej lahko lastnik stanovanja, ki ga oddaja na črno, ob takšni spremembi zakona izmuznil vsakršni kontroli z izgovorom, da je stanovanje oddal šele pred kratkim (tudi če to ni res) in da bo dohodke prijavil v naslednji dohodninski napovedi, davčni inšpektor pa brez evidence najemnih pogodb ne bi imel nobenega dokaza, da to ne drži. Z vprašanjem, ali niso spremembe stanovanjskega zakona v nasprotju s ciljem preprečevanja oddaje na črno, smo se včeraj obrnili tudi na okoljsko ministrstvo, vendar nam do zaključka redakcije niso uspeli odgovoriti.

Poleg spornih sprememb pri prijavi in registraciji najemnih pogodb spremembe zakona predvidevajo tudi drugačne postopke za pridobitev soglasja za opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja. Po novem ne bo več treba pridobiti dovoljenja državnega upravnega organa ali organa mestne občine, pristojnega za stanovanjske zadeve, ampak bo moral etažni lastnik ali najemnik stanovanja, ki želi opravljati dovoljeno dejavnost, pridobiti soglasja lastnikov, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, vključujoč soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto, in o tem obvestiti upravnika.