Zaradi vodne ujme, sanacijskih del v vodotokih in številnih čapelj (zaščitena vrsta ptic) se je število rib v rekah in potokih v Selški dolini zmanjšalo na desetino. Ribiška družina Železniki je zdaj dosegla, da bo njihov predstavnik sodeloval na rednih sestankih na občini, kjer se odloča, kako in kje poteka sanacija ter kako bo potekala protipoplavna zaščita. Na posebni okrogli mizi v domu ribičev pa so padale kar težke besede, ki kažejo na huda nesoglasja med občino in vodarji na eni ter ribiči na drugi strani.

"Tokrat bom govoril brez dlake na jeziku," je začel župan Železnikov Mihael Prevc in držal besedo. Ribičem je očital, da so vedno nasprotovali predlaganim strategijam protipoplavne zaščite, najbolj pa ga je razhudilo, da so se vodarji mnogokrat odločili, da dela na vodotokih opravljajo drugje, češ da imajo v Železnikih preveč stroškov z odškodnino za ribiško družino. Ta je upravičena do povračila stroškov zaradi odlova rib pred posegom, hkrati pa so uveljavljali še stroške zaradi dolgoročne škode na vodotokih. "Spoštujem vaš odnos do narave, a morate vedeti, da so Železniki gosto naselje in da tu živijo tudi ljudje," je bil oster Mihael Prevc in je priznal, da stanje glede protipoplavne zaščite ni rožnato. "Ta trenutek še ne vemo, ali bo denar za sanacijo. Zagotovljenih je nekaj milijonov od Evropske unije, drugega ni. V teh dneh težko čakamo na dan, ko bo vlada sprejela sanacijski načrt in določila, koliko denarja bo dala iz državnih rezerv. Država je že predstavila ideje za prostorski načrt ureditve vsega vodotoka, a gre za zahteven projekt, ki ne bo končan pred letom 2011. Kdo ve, kdaj bo prišlo do izvedbe," je še dejal Mihael Prevc. V Železnikih je bilo po jesenskem neurju škode za 90 milijonov evrov.

Jošt Sodnik z Vodno-gospodarskega podjetja Kranj je potrdil, da so bili v preteklosti zapleti z ribiško družino, da pa zdaj sodelujejo zgledno. Urban Ilc z Agencije za okolje pa je dejal, da so bile odškodnine ribičev nekajkrat višje od odškodnin v drugih krajih, prav tako pa je izrazil nestrpno pričakovanje sanacijskega programa. Predsednik KS Železniki Martin Pintar je opozoril na zasuto strugo Sore z muljem in blatom, kar zagotovo ni dobro niti za ljudi niti za ribe, in na nujnost gradnje zadrževalnikov ter pregrad.

Predsednik ribiške družine Matevž Pogačnik je zavrnil očitke župana: "Daleč od tega, da so ribe pred ljudmi. Nismo proti posegom, bi pa strokovnjakom radi ponudili našo pomoč, naše nasvete na podlagi izkušenj. Zagotovo ni dobro, da se sanacija začne na sredi reke, vodo je treba začeti zadrževati od izvira navzdol. Nič ni bilo narejenega pred Železniki, in to je vzrok, da Železniki plavajo, ne pa naše odškodnine," je pojasnil Matevž Pogačnik. Ribiči so prepričani, da reke in potoki potrebujejo tolmune, pravilno zadrževanje vode pa to omogoča. "Če tolmunov ne bo več, tudi rib ne bo. Če vodo odpeljemo iz doline in je ne zadržimo, jo bo najprej zmanjkalo za ribe, prej ali slej pa tudi za ljudi," je prepričan Matevž Pogačnik.