Enako ceno bo imelo tudi vozilo, ki ga bo kupila Uprava RS za jedrsko varnost. Na vprašanje, za kakšna vozila gre in za kaj jih potrebujejo, od petka do včeraj nismo prejeli odgovora.

Vizjaku kupili rabljen avto

Medtem ko zgoraj omenjeni načrtujejo nakupe vozil srednjega razreda, je ministrstvo za gospodarstvo v postopku javnega naročila od podjetja Porsche Inter Auta lani decembra kupilo avtomobil audi A8 3.0 TDI, letnik 2004, v vrednosti 38.900 evrov. Na gospodarskem ministrstvu so nam pojasnili, da vozilo uporablja minister Andrej Vizjak za službene namene in da so pred nakupom imeli podobno vozilo v najemu.

Na vprašanje, zakaj so Vizjaku kupili štiri leta staro vozilo in kako da je že kupljen avto pristal med predlogi novih nakupov, včeraj nismo prejeli odgovora. Glede na to, da bi ministrstvo za nakup novega audija A8 moralo plačati 73.000 evrov, naši viri ocenjujejo, da glede na starost vozila pri nakupu niso pretiravali.

Audi bo vozil tudi Jarc

V gradivu piše, da bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kupilo luksuzni avtomobil. Na vprašanje o razlogih za to na ministrstvu odgovarjajo, da za ministra Iztoka Jarca kupujejo avtomobil višjega srednjega cenovnega razreda in da je v predlogu "prišlo do napačne dikcije". Pravijo, da so se v resnici odločili za nakup avtomobila audi A6 2.4, ki bo stal 34.943 evrov.

Za nakup so se odločili, ker je dosedanje službeno vozilo ministra, sedem let stari peugeot 607, imelo že 282.000 prevoženih kilometrov, zaradi česar so bili stroški vzdrževanja čedalje višji.

Visoki razred za policijo in obrambno ministrstvo

Policija bo med drugim kupila pet avtomobilov visokega razreda, vsakega po ceni 30.000 evrov. Na ministrstvu za notranje zadeve so nam pojasnili, da so vozila namenjena za opravljanje nadzora prometa in da so opremljena z videonadzornim sistemom. Ti avtomobili bodo, zatrjujejo, nadomestili že iztrošena vozila.

Tudi v načrtu nabav ministrstva za obrambo je med drugim predviden nakup dveh osebnih vozil visokega razreda za službene protokolarne namene. Za vsakega bodo odšteli 27.000 evrov.

Ministrstvo za okolje in prostor bo kupilo terensko vozilo srednjega razreda v vrednosti 31.203 evre. Povedali so nam, da potrebujejo za opravljanje svojih dejavnosti avto, ki bi omogočal varno vožnjo po terenu v vseh vremenskih pogojih.

Ministrstvo za pravosodje bo zamenjalo rabljeno službeno vozilo za novo, ki bo stalo 30.000 evrov. Poleg tega načrtujejo še nakup hibridnega vozila v vrednosti 25.000 evrov, ki bo namenjeno predvsem mestni vožnji.

Varčna predsednika

Bolj varčni bodo letos v uradu predsednika države in kabinetu predsednika vlade. V uradu predsednika države bodo največ odšteli za dva avtomobila srednjega razreda, vsakega v vrednosti 23.750 evrov, najdražje od predvidenih štirih vozil v Janševem kabinetu pa bo stalo 18.000 evrov.

Za letos načrtovane nakupe osebnih in kombiniranih vozil bo ministrstvo za javno upravo izvedlo skupno javno naročilo, ki bo na portalu objavljeno predvidoma v mesecu marcu.