Danes vlagatelji spoznavajo, da gre za zgrešeno naložbo, pri kateri so izgubili že več kot 12 odstotkov svojega prvotno vloženega denarja. Dodatne dvome o upravljanju zbuja pregled donosnosti naložb, ki jih zajema BRIC 2. Vsi štirje skladi, v katere BRIC 2 vlaga svoja sredstva, so namreč od konca vpisnega obdobja donosni.

Še najslabše donose je imel DWS Russia, katerega vrednost točke se v letu dni praktično ni spremenila, medtem ko je bila rast pri ABN Amro Latin Amerika okoli 20-odstotna, pri ABN Amro China okoli 40-odstotna, rast ABN Amro Indija pa je celo presegla 60 odstotkov. Povedano preprosteje: če bi vlagatelj namesto v BRIC 2 vložil denar v omenjene sklade, bi imel namesto osminskega padca okoli 30-odstotno rast.

To priznava tudi izvršilni direktor za osebna zavarovanja v Zavarovalnici Triglav Tadej Čoroli, vendar kljub temu vztraja pri tem, da ne gre za slabo upravljanje BRIC 2. Pojasnjuje, do razlike nastajajo zato, ker upravitelj BRIC 2 - v tem primeru Deutsche bank - ves čas prilagaja sestavo portfelja, tako da bodo vlagatelji po preteku desetih let dobili najmanj zajamčeno glavnico. Poleg tega je pri BRIC 2 zajeto tudi zavarovanje v primeru smrti. "Ali lahko kdo zagotovi, da bodo ti skladi po desetih letih še vedno donosnejši od BRIC 2?" še pravi Čoroli ter zagotavlja, da bodo vlagatelji ob zapadlosti dobili najmanj zajamčeno glavnico.

Po naših informacijah so vlagatelji v Triglavova naložbena zavarovanja največji del denarja vložili prav v BRIC 2, vendar nam natančne višine v Zavarovalnici Triglav niso razkrili. Povedali so le, da je bilo v BRIC 2 vplačanih za več kot deset milijonov evrov.

Naši viri opozarjajo, da razlika med vrednostjo točke BRIC 2 in njenih naložb ni edina anomalija, ki se pojavlja pri tem naložbenem zavarovanju. "Čeprav se je vpisno obdobje končalo konec marca lani, se je vrednost točke začela izračunavati šele kasneje," je povedal sogovornik, ki je želel ostati neimenovan. "Prva sprememba vrednosti enote premoženja BRIC 2 je bila objavljena 14. aprila," priznava Čoroli, v Triglavu pa zatrjujejo, da se v skladu s splošnimi pogoji vplačana premija preračuna v enote premoženja na peti delovni dan od vplačila zavarovalne premije. To pomeni, da so izhodiščne vrednosti pri BRIC 2 določili 7. aprila, vrednost enote premoženja pa, kot trdijo v Triglavu, objavljajo enkrat na teden.

Toda na njihovi spletni strani se zadnji podatki za enkratni naložbeni zavarovanji KOMET in BIK nanašajo na stanje 18. januarja, torej pred skoraj dvema tednoma. V vmesnem obdobju je prišlo do večje korekcije na vseh svetovnih trgih kapitala, kar je potencirano vplivalo tudi na vrednost enote premoženja obeh omenjenih zavarovanj. Iz odgovorov, ki so nam jih poslali iz Triglava, je namreč razvidno, da je imel BIK v tem obdobju investiranih v sklade 165 odstotkov sredstev, medtem ko je imel KOMET investiranih kar 200 odstotkov sredstev. To pomeni, da se je v primeru 10-odstotnega padca naložb vrednost enote premoženja BIK znižala za 16,5 odstotka, v primeru zavarovanja KOMET pa kar za 20 odstotkov.

In kako je to mogoče? Zavarovalnica Triglav pri enkratnih naložbenih zavarovanjih sodeluje z nekaterimi tujimi bankami, ki v primeru rasti na delniških trgih investirajo v sklade celo do 200 odstotkov sredstev. Povedano drugače: banka, s katero sodeluje Triglav, lahko po presoji investira v sklade lastna sredstva, kar potencira dobičke, vendar hkrati tudi izgube, kot je bilo v tem primeru.

matjaz.polanic@dnevnik.si