SMS se je v specifikacije standarda GSM prikradel bolj kot ne skozi zadnja vrata in na silo. Prihodnost so mu napovedovali predvsem kot tehnični rešitvi za potrebe telemetrije ali pošiljanja tehničnih sporočil na mobilne naprave in z njih. V komercialni uspeh tudi po letu 1992, ko je v Vodafonovem omrežju v Veliki Britaniji Neil Papworth poslal prvo kratko sporočilo, ni verjel nihče. Vse do poznih devetdesetih let, ko so 160 znakov SMS-sporočil odkrili in za svoje vzeli mladi. 160 znakov je postalo standard za hitro komuniciranje, ki je botroval celo razvoju posebnih izrazov in abecede. Tudi zato so številke, o katerih pri SMS-sporočilih govorimo danes, astronomske.

Samo v zadnjem dnevu lanskega leta in prvem dnevu letošnjega smo, denimo, mobilni uporabniki v Sloveniji poslali debelih 15,75 milijona kratkih sporočil, kar pomeni, da je vsak uporabnik mobilnega telefona v Sloveniji v vsega 48 urah v povprečju poslal kar 8 sporočil. Prav dnevi okoli božiča in novega leta med mobilnimi operaterji sicer veljajo za najbolj dobičkonosne v letu. Lani so na primer mobilni uporabniki v Sloveniji po za zdaj še začasnih podatkih poslali dobre pol milijarde SMS-sporočil. Na silvestrovo in prvi januarski dan so jih torej poslali kar desetkrat več kot na drug povprečen dan. Trend rasti poslanih SMS-sporočil je kljub pojavljanju novih tehnologij v Sloveniji več kot očiten. Od leta 2004 do danes se je število SMS-sporočil, ki jih v letu dni pošljejo uporabniki, skoraj podvojilo. Posebej je trend opazen pri drugem mobilnem operaterju Simobilu, ki je s ciljanjem SMS-sporočilom bolj naklonjenih mladih uporabnikov število poslanih kratkih sporočil od leta 2004 kar potrojil. Tudi sicer Simobilovi uporabniki v povprečju pošljejo več kratkih sporočil. Mobitelov uporabnik je tako lani v povprečju poslal okoli 280 SMS-sporočil, medtem ko jih je uporabnik Simobila poslal skoraj 400.

Še bolj izrazita je rast pošiljanja SMS-sporočil v drugih delih sveta. Od leta 2000 do danes se je po podatkih analitske hiše Gartner Group in združenja GSM World Association število poslanih SMS-sporočil povečalo kar za stokrat, s 17 milijard na kar 1900 milijard ali 1,9 bilijona poslanih SMS-sporočil v lanskem letu. Že prihodnje leto naj bi se po napovedih analitikov številka povečala še za novih 400 milijard poslanih SMS-sporočil, predvsem po zaslugi uporabnikov iz Azije. Ti že zdaj pošljejo že več kot tri četrtine vseh SMS-sporočil, poslanih na svetu, rast števila uporabnikov mobilnih telefonov pa je v tem delu sveta največja. Posebej izstopajo kitajski in indijski uporabniki, ki prevzemajo štafetno palico od japonskih uporabnikov mobilnih telefonov. Ti SMS-sporočila že od leta 2006 nadomeščajo z elektronsko pošto prek mobilnikov, medtem ko jih SMS-sporočila pošilja le še manj kot polovica.