Miro Pogačar, predsednik zveze gorskih reševalcev, pravi, da ima pravico do brezplačnega prevoza vsak poškodovani ali oboleli, ki ima urejeno zdravstveno zavarovanje v naši državi. Težava nastane pri prevozu zdravih in nepoškodovanih s helikopterjem, ki pa ga ZZZS ne plača.

V Sloveniji imajo člani Planinske zveze Slovenije s plačano članarino zagotovljeno tudi helikoptersko reševanje, a žal le v tujih gorah Evrope in Turčije, in sicer do višine 2000 evrov. Kot smo izvedeli, zavarovanje za primere prevozov v Sloveniji za zdaj ni mogoče, nujne prevoze pa krije ZZZS. Nekateri svetujejo včlanitev v tuje planinske organizacije, ki naj bi vsebovala tudi tovrstna zavarovanja. Po besedah načelnika Komisije za odprave v tuja gorstva in dolgoletnega podpredsednika PZS Toneta Škarje je včlanjevanje v sosednje planinske zveze iz načelnih razlogov sicer lahko vprašljivo, neproblematično pa je zavarovanje pri njih. Tako se lahko pri naših sosedih za vsega 22 evrov zavarujete za primer nujnega reševanja. Pokrijejo vam stroške "zemeljskega" in letalskega reševanja z gora in voda, vključno s padalstvom in zmajarstvom, če ste ali niste poškodovani, do višine 15.000 evrov za eno reševanje. Po njegovem je glede na površino Slovenije in razmeroma skromno število reševanj v primerjavi s centralnoalpskimi državami sedanja ureditev optimalna. Bi bilo pa treba doreči odgovornost planincev. Logično je, da je zaradi "skrajne malomarnosti" lahko kazensko ali prekrškovno obravnavan vsak planinec.

Lahko torej pričakujemo, da se bodo iskalci pomoči tej raje odrekli in se poskušali rešiti na svojo pest? Oba, tako Škarja kot Pogačar, pravita, da se ni treba bati klica na pomoč 112, je pa res, da je treba imeti urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Še vedno pa velja: v gore hodimo dobro pripravljeni, turo pa pričnimo že doma z ustrezno pripravo, ustrezno opremo, dobrim zdravstvenim stanjem in primernimi zaščitnimi sredstvi ter rezervno obleko, kot se za hribe spodobi. Pridobimo čim več podatkov o sami turi, spremljajmo vremensko napoved in v teh vročih dneh turo pričnimo v čim bolj zgodnjih jutranjih urah.

Če vas bodo reševali zaradi "malomarnosti", se bo razlika na računu poznala že pri tem, ali vas bo prišla iskat vojska ali policija. Pri prvih je cena ure letenja 1.492,26 evra, pri drugih pa 1.303,45 evra. Ne prvi ne drugi pa ZZZS ne zaračunajo DDV. V primeru smrti v gorah ZZZS ne krije stroškov prevoza; za to poskrbijo občine ali pa položnico dobijo kar sorodniki.