Telekom Slovenije je po naših podatkih na Gorenjskem pričel priklapljati prve testne uporabnike, medtem ko Tok, trdijo naši viri, prve lokacije šele gradi.
Na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) pravijo, da bodo oba operaterja v kratkem pozvali, naj pojasnita, na kateri stopnji je gradnja njunih omrežij. Operaterja morata namreč APEK polletno poročati o tem, kolikšno območje pokrivata s signalom na pridobljenih frekvencah. Obenem pravijo, da koncesija območja pokrivanja ob polletju ne vsebuje, saj je obdobje prvih šestih mesecev namenjeno gradnji omrežja, medtem ko morata operaterja storitve ponujati največ eno leto po podelitvi koncesije. »V skladu z razpisnimi pogoji je ponudnik v treh letih od datuma pridobitve odločbe dolžan ponuditi storitve fiksnega brezžičnega omrežja na območju, ki obsega najmanj 60 odstotkov prebivalstva Republike Slovenije, od tega vsaj eno tretjino na podeželju,« pojasnjuje direktor APEK Tomaž Simonič. Pravi še, da sta morala operaterja vlogi dopolniti s terminskim načrtom.

Oba operaterja zagotavljata, da omrežje gradita v skladu z načrtom. Oba sta morala načrt na poziv APEK konec lanskega leta natančno opredeliti. Samo Ošina iz Toka telekomunikacij zanika informacije, da je Tok v ponudbo zavestno dal neuresničljiv načrt in na tak način zmagal. Pravi tudi, da »smo že v načrtu realno ocenili možnosti gradnje in zato v tem trenutku svojih storitev komercialno še ne ponujamo. Ker ni razkoraka med predvideno in dejansko gradnjo, seveda tudi ukrepov ne pričakujemo.« O višini vloženih sredstev ni želel govoriti, povedal je le, da naložba poteka v skladu s predvidevanji in načrti.

Na Telekomu pravijo, da so načrte celo presegli. »Načrtovane aktivnosti so se nanašale predvsem na načrtovanje omrežja, izbiro dobavitelja opreme, izbiro prve skupine lokacij za bazne postaje in začetek postopka za sklepanje pogodb z lastniki lokacij za nove bazne postaje,« pojasnjuje Boris Ziherl iz Telekoma Slovenije. Potrdil je, da so na omrežje že priključili nekaj testnih uporabnikov. Komercialni zagon pričakujejo čez približno pol leta, takrat pa bodo, pravi, pokrivali 15 odstotkov prebivalstva v vsej Sloveniji in pet odstotkov prebivalcev na podeželju.

denis.ostir@dnevnik.si