Glede na toplo vreme želijo vse udeležence prometa opozoriti na večjo prisotnost mopedistov in motoristov na cestah. Začetek sezone je najbolj nevaren, poudarja Ivan Kapun, vodja ljubljanskega oddelka za cestni promet. Vozniki po zimskem premoru še niso vešči vožnje z motorji, vozišče je hladno in s tem je povezan slabši oprijem, dodatno težavo lahko predstavlja tudi pesek na vozišču.

Policisti bodo že ta vikend začeli poostreno nadzirati mopediste in motoriste. Nato bodo vsak mesec izpeljali "čistilno" akcijo in z ljubljanskih cest pospravili neregistrirane, prirejene in tehnično neustrezne mopede ter kaznovali objestneže, ki ogrožajo varnost. Ob tem bodo uporabili tudi zakonsko možnost odvzema vozila.

Da bi izboljšali varnost motoristov in mopedistov so se možje v modrem lotili tudi sodelovanja z motorističnimi klubi, v sredini aprila bodo izvedli srečanje za vse, ki bi si želeli s policijskimi motoristi izmenjati izkušnje in praktične nasvete, vodstvu srednjih šol bodo posredovali posebne nasvete za dijake. Za zadnje še zlasti velja, da so kršilci predpisov, saj se pogosto vozijo brez čelad. Prav zato bodo policisti mlade mopediste na pomembnost uporabe čelade opozarjali tudi pred šolo. Če bo potrebno, se bodo pogovorili tudi z njihovimi starši.

Posebna pozornost bo po Kapunovih besedah posvečena posameznikom in množičnim kršiteljem v samem središču mesta ter tistim predrznežem, ki mislijo, da lahko na cesti počnejo kar koli. Ob vsem skupaj je še posebno zaskrbljujoče dejstvo, ki ga možje v modrem opažajo zadnja leta, da se vse več mladih odloča za nakup močnejših motorjev, ki jim (glede na sposobnosti) niso dorasli.