"Med izvajanjem rednih nalog je prvi od treh hummerjev, s katerimi so pripadniki slovenske vojske patruljirali v okolici Kabula, zapeljal na eksplozivno telo. Do eksplozije je prišlo med izvajanjem rednih nalog na dobro uvoženi poti. Trije vojaki so iz močno poškodovanega vozila prišli nepoškodovani, eden od njih pa zaradi eksplozije nekoliko slabše sliši. Pripadniki kanadske vojske so naše fante takoj oskrbeli in jih evakuirali v oporišče Julian," je povedal poročnik Klemen Mijatov , namestnik poveljnika slovenskega kontingenta v ISAF. Glede na to, da je šlo za pot, ki so jo naši vojaki opravili že večkrat, je velika verjetnost, da je eksplozivno telo nekdo nastavil in da ne gre za staro mino.

V slovenskem kontingentu je 31 pripadnikov SV. Sestavljajo ga izvidniški oddelek iz 10. motoriziranega bataljona, veterinar in veterinarski tehnik iz vojaške zdravstvene enote, sedem gasilcev in poveljnik kontingenta iz 132. gorskega bataljona, ki so nastanjeni v Kabulu, ter dva pripadnika SV, ki sta nastanjena v Heratu. Območje delovanja slovenskih vojakov znotraj ISAF je v okolici Kabula. Opravljajo izvidniške naloge v območju delovanja ISAF, zagotavljajo vojaško navzočnost, ki je potrebna za ohranjanje miru, zagotavljajo zaščito ter opravljajo štabne naloge v poveljstvu ISAF in brigade.

Ob dejstvu, da je plača za misijo v Afganistanu najvišja zaradi najvišje izhodiščne plače in najvišje varnostne ocene (oceno 1 ima tudi misija KFOR na Kosovu), je dodatna ugodnost za vojake v Afganistanu tudi dopolnjena polica nezgodnega zavarovanja. Ministrstvo za obrambo ima za vse pripadnike SV, ki odhajajo na mirovne misije v tujino, sklenjene posebne police kolektivnega nezgodnega zavarovanja. Polica vključuje dnevne odškodnine za poškodbe, odškodnine v primerih smrti zaradi poškodbe in smrti zaradi nezgode, invalidnosti ter stroške zdravljenja poškodb. Vendar je bila za misijo v Afganistanu z Zavarovalnico Triglav sklenjena pogodba, ki vključuje tudi zavarovanje v primeru terorističnih dejanj.