PRISEGA NA FAIR PLAY

"Organizacijo evropskega prvenstva bi nadvse pohvalil. Po mojem mnenju so tekme v Tacnu ene izmed bolje organiziranih, pa četudi gre za tekmo svetovnega pokala ali zgolj mednarodno tekmo. Mnogi bi se lahko zgledovali po nas. Res pa je, da tekmovalci nismo tukaj zaradi organizacije, temveč zaradi rezultatov," je med hojo (glasba v ozadju je bila namreč vse preveč hrupna) razlagal Dejan Kralj , ki je eden izmed tistih slovenskih kajakašev, ki so v svetovnem vrhu že dolga leta. "Če bolje pomislim, sem že od leta 2000 nenehno med desetimi najboljšimi. Dober rezultat mi pomeni zadoščenje. Najlepše je dirkati proti nekomu, ki ima na progi enake pogoje, ko veš, da si šel dobro, nato pa ponudiš roko zmagovalcu in mu z veseljem rečeš: `Ampak ti si bil boljši.` Prisegam na fair play, to je pomembno," je razlagal, medtem pa je prijazna Femke, s katero bosta 19. julija praznovala drugo obletnico poroke, poslušala pogovor ob njem.

Fair play Kralj ni omenil nenamerno, saj je bilo v finalni vožnji evropskega prvenstva v Tacnu veliko jeze zaradi nesrečnih petih vrat, ki so "padla" v vodo in na ta način onemogočila enake pogoje za vseh deset finalistov. "Žal mi je, da so vrata vsem nam, ne samo meni, tudi Nolimalu in Kauzerju ter Italijanu Molmentiju, padla v vodo. Morda bi lahko dosegli več. Ni pa nujno. Dejstvo pa je, da je imel zmagovalec Oblinger boljše pogoje pred nami. V tistih vratih so sekunde `frčale` mimo in nemogoče je bilo v nadaljevanju pridobiti toliko, kolikor si tam izgubil. Tako bi morda lahko ostali v borbi za kolajne. Tokrat se je pač izkazala birokracija. Vseeno sem vesel, da smo bili Slovenci tako dobri. Sodimo v vrh in to smo tudi dokazali," je razpredal Laki, kot ga kličejo prijatelji. Po liku iz jugoslovanskega filma Maratonci tečejo častni krog.

ČOLN JE DOBIL IME PO MAČKU STITCHU

Nato se je osredotočil na lepše plati kajaka in tekme krotilcev brzic v Tacnu. "Ni lepšega, kot glasna podpora s tribun. Ko ljudje pridejo, da bi te videli veslati, ti pa jim pokažeš, kaj znaš. Njihovo navijanje je še dodaten motiv in to je lahko samo pozitivno. Tekme so pri nas le nekajkrat letno, ampak takrat je toliko bolj super. Tacen je kot amfiteater. Na progi seveda slišim navijanje. Nor si, če ne slišiš vseh teh decibelov," se je vživel in podoživljal najlepše trenutke na Savi. "Šumi voda, šumi vse okoli tebe, to je zares poseben občutek, to je tisto lepo pri športu. Le kdo tega nima rad?" je razmišljal Kralj, ki ga sedaj čakajo tekme svetovnega pokala, nato pa septembra še svetovno prvenstvo v Avstraliji.

"Svetovni pokali so na dobrih vodah, kjer je užitek dirkati, glavno pa je seveda svetovno prvenstvo. Sicer od veslanja ne bi mogel živeti, recimo si kupiti novega avta, zato to počnem ljubiteljsko. Ampak, če pridejo ljudje in se zabavajo in si med prvimi tremi na svetu - osebno dam veliko na to," pravi Dejan, ki mu v odsotnosti soproge družbo delata muc Stitch in muca Lilo (iz risanke Walta Disneyja). S Femke sta en dan stari muci našla v Bovcu, v zaprti vrečki. "Imava najboljše mačke na svetu. Še čolnu sem dal ime Stitch po mačku," je zaključil slovenski reprezentant. Kajakašu Dejanu Kralju dobri rezultati pomenijo zadoščenje. <%I> <%I> Foto: Bojan Velikonja