Tudi vsa nova objavljena mnenja so neugodna za probiotike. Obravnavan je bil vpliv različnih specifičnih sevov na zdravje prebavil in delovanje imunskega sistema, vendar znanstveni dokazi za zdaj niso omogočali potrditve zveze med uživanjem obravnavanih kultur in vplivom na zdravje človeka.

Najzanimivejše med mnenji pa se nanaša na suhe slive, za katere je bil tokrat potrjen vpliv na prebavo. Potem ko je EFSA leta 2010 to trditev zavrnila, so na Inštitutu za nutricionistiko izpostavili, da v oceni trditve niso upoštevali posrednih dokazov o odvajalnem učinku suhih sliv: te namreč vsebujejo visoko koncentracijo polialkohola sorbitola, za katerega je prepoznan odvajalni učinek, pa tudi prehranske vlaknine. Dodatno ne gre pozabiti tradicionalne uporabe suhih sliv in njihovega soka za lajšanje prebave. Na EFSA so zato posredovali dodatne dokaze o sestavi suhih sliv. Te je agencija upoštevala in v novem mnenju navedla, da obstajajo dokazi za verjeten način delovanja sestavin suhih sliv za dosego zatrjevanega učinka. Za lajšanje prebave je sicer treba zaužiti okrog 100 g suhih sliv, so sporočili iz Inštituta za nutricionistiko.