Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

 • Kaj so piškotki in kako delujejo »

  Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

 • Spremeni nastavitve piškotkov »

  Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Vdrli v slovensko ambasado v Beogradu, spopadi pred Mercatorjem, ranjenih 50 ljudi

kosovska mitrovica, beograd -  V nedeljskih spopadih med policijo in protestniki na ulicah Beograda, do katerih je prišlo med izgredi po razglasitvi neodvisnosti Kosova, je bilo ranjenih več kot 30 policistov in 20 civilistov, je v nedeljo zvečer poročala Televizija B92. Kitajska je medtem izrazila globoko zaskrbljenost zaradi razglasitve neodvisnosti Kosova.

Nalagam galerijo
 • (Foto: Reuters)
 • Srbski policisti nesejo ranjenega kolega, ki jo je skupil v nemirih pred ameriško ambasado v ZDA. (Foto: AP)
 • Specialne enote srbske policije pred ameriško ambasado v Beogradu. (Foto: AP)
 • Mladi srbski protestniki razbijajo diplomatski avtomobil v Beogradu. (Foto: Reuters)
 • (Foto: Reuters)
 • Policist stoji pred ranjenim protestnikom v Beogradu. (Foto: Reuters)
 • (Foto: AP)
 • Kosovska policija je zaprla dostope do poslopja ZN v Kosovski Mitrovici, kamor so neznanci vrgli več ročnih bomb. (Foto: Reuters)
 • Pred veleposlaništvom ZDA v Beogradu se je zbrala množica protestnikov. (Foto: Reuters)
 • (Foto: Reuters)
 • "Kosovo je srce Srbije," piše na grafitu v Kosovski Mitrovici. V ospredju moški cepi drva. (Foto: Reuters)
 • Slovenski vojaki na Kosovu zaenkrat nimajo težav z vzdrževanjem miru. (Foto: Tomaž Skale)
 • Protestniki v beogradu prižigajo baklje. (Foto: Reuters)

V neredih, ki so se začeli v nedeljo popoldne, so izgredniki med drugim napadli in poškodovali slovensko in ameriško veleposlaništvo. Vrhunec so nemiri dosegli zvečer, ko je nekaj sto mladih, mnogi med njimi naj bi bili navijači, uničilo dve restavraciji ameriške mreže McDonald's, pri čemer je ena končala v ognju.

Po mestu so okradli številne kioske, razbili izložbe trgovin, uničili številne avtobuse mestnega prometa, napadli pa so tudi več televizijskih ekip, med njimi hrvaško in srbsko, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Podpredsednik srbske vlade Božidar Delić je v nedeljo zvečer za RTV Srbije izpostavil pomen ohranitve stabilnosti v državi. Kot je dejal, je v interesu Srbije, da protesti, do katerih je prišlo v Beogradu, Novem Sadu in še nekaterih drugih mestih, minejo brez nasilja in da vse "mine dostojanstveno in z možnostjo, da se država še naprej bori za Kosovo". Srbski zunanji minister Vuk Jeremić pa je dejal, da "dokler bo Srbija članica ZN, Ovseja in Sveta Evrope", Kosovo ne bo imelo pristopa v te organizacije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vdor v ambasado

Protestniki naj bi po poročanju srbske televizije RTS na slovenskem veleposlaništvu na Kalamegdanu, razbili nekaj oken in z zgradbe odstranili zastavo Evropske unije. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA so raztrgali tudi slovensko zastavo. Protestniki naj bi se po posredovanju policije razbežali.

Šlo naj bi za protestnike, večina med njimi je nogometnih navijačev, ki jih je policija prej potisnila z Ulice Kneza Miloša, kjer stoji veleposlaništvo ZDA.

Srbski veterani skušali vdreti na Kosovo

Več sto srbskih vojnih veteranov, ki nasprotujejo neodvisnosti Kosova, je v vojaških uniformah poskušalo prečkati administrativno mejo s Kosovom, a jim je kosovska policija to preprečila.

Kosovska policija je več sto uniformiranih moških - šlo naj bi za veterane vojne na Kosovu leta 1999, pa tudi za pregnance s Kosova -, ustavila na prehodu Merdare, potem ko jim je pohod neuspešno poskušala preprečiti že srbska policija.

Skupina okoli tisoč moških je na Kosovo poskušala vstopiti, malo preden je kosovska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti. Incident je bil kratek, prišlo naj bi le do prerivanja. Kot je ob incidentu dejal eden od udeležencev pohoda, se nameravajo veterani sedaj vrniti v srbsko mesto Kuršumlija, kakih 20 kilometrov od meje s Kosovom, kjer bodo razpravljali, kaj storiti.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Janez Janša: O slovenskem priznanju Kosova je še preuranjeno govoriti Svet

Janez Janša: O slovenskem priznanju Kosova je še preuranjeno govoriti

Slovenski premier Janez Janša je po razglasitvi neodvisnosti Kosova za TV Slovenija dejal, da je o slovenskem priznanju neodvisnosti Kosova še preuranjeno govoriti. O tem naj bi se pogovarjali šele na naslednji seji vlade. Več »

Kosovo pred razglasitvijo neodvisnosti: Zastave in slavje na eni strani, malodušje na drugi Svet

Kosovo pred razglasitvijo neodvisnosti: Zastave in slavje na eni strani, malodušje na drugi

Na južni strani mosta, ki hkrati povezuje in ločuje dve nacionalni enklavi v Mitrovici, so v petek zjutraj Albanci začeli na vse drogove izobešati rdeče zastave s črnim orlom. Več »

Thaçi: Štejte ure do razglasitve samostojne države Kosovo Več vsebin

Thaçi: Štejte ure do razglasitve samostojne države Kosovo

Thaçiju se ni videlo, da je brez prekinitve v službi že šestnajst ur. Nestrpno je gledal na uro, ker se mu je mudilo na naslednji sestanek. Pri osemintridesetih letih je bil že vse, kar si balkanski politik lahko želi biti v svoji karieri. Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor