Svendsen je v fotofinišu še tretjič zapored na tekmovanju premagal Francoza Martina Fourcada, bron je osvojil Rus Anton Šipulin.

Fak je bil v igri za odličja do zadnjega streljanja, kjer pa je edini od zasledovalcev Svendsna zgrešil en strel, kar ga je stalo boja za odličja. "Na zadnjem streljanju sem tvegal, saj je Svendsen enkrat zgrešil in želel sem prevzeti vodstvo. Žal sem tudi sam naredil napako, a to je biatlon," je med drugim po tekmi povedal Fak, ki je na koncu popustil in dovolil, da ga prehiti tudi Avstrijec Dominik Landertinger. Priznal je, da se je nekoliko uštel tudi pri taktiki: "V zadnjem krogu mi je malo zmanjkalo moči. Očitno sem šel pred tem malo čez mejo in na koncu za to plačal davek. No, še ena izkušnja več. Vesel sem tudi šestega mesta."

Klemen Bauer je osvojil 24. mesto.

Pri ženskah zlato Bergerjevi, Gregorinova 32.

Norvežanka Tora Berger je nova svetovna biatlonska prvakinja v zasledovanju. Na 10-kilometrski progi s štirimi streljanji je za 18,5 sekunde ugnala Poljakinjo Kristino Palko (2) in za 21,5 sekunde svetovno prvakinjo v sprintu Ukrajinko Oleno Pidgrušno (2).

Edina slovenska tekmovalka, Teja Gregorin, je bila 32. (+ 2:47,6/2).

Potek tekme:


Jakov Fak se je s starta podal kot tretji, za vodilnim Svendsnom pa je zaostajal 11 sekund.


1. streljanje:

Na strelišče sta kot prva skupaj prišla Svendsen un Fourcade, ki sta oba zadela vseh pet strelov in tako sta tekmo skupaj tudi nadaljevala. Tudi Fak je mirno opravil s prvim strelskim nastopom in po petih zadetkih ohranil tretje mesto, njegov zaostanek pa je ob odhodu s strelišča znašal 17 sekund.


Po 4,5 kilometra proge je Fak tekel v skupini štirih biatloncev, ki so za vodilno dvojico zaostajali malo manj kot 20 sekund.


2. streljanje:

Svendsen je znova zadel vseh pet strelov, enkrat pa je zgrešil Fourcade, ki so ga zato prehiteli še trije tekmovalci, med njimi tudi Fak, ki je ponovno zadel vseh pet tarč in je strelišče zapustil kot drugi, za vodilnim Norvežanom pa je zaostajal le 12,9 sekunde. Klemen Bauer je bil po drugem streljanju na 17. mestu.


Po 6 kilometrih je Fak za Svendsnom na drugem mestu zaostajal dobrih 15 sekund, tik za njim pa je bilo v šestih sekundah kar pet biatloncev, kar je napovedovalo hud boj za medalje.


Na 7. kilometru je bil Fak skupaj s Šipulinom in Fourcadeom, za Svendsnom so zaostajali 18 sekund.


3. streljanje:

Svendsen je tudi na tretjem obisku strelišča svoje delo opravil odlično in s petimi zadetki zasledovalcem ni dovolil, da bi ga ujeli. Sijajno pa je s svojim streljanjem nadaljeval tudi Fak, ki je po petih zadetkih odhitel s strelišča kot drugi, zaostajal je 17 sekund. Je pa izgubil družbo, saj sta Šipulin in Fourcade zgrešila po enkrat, tako da se je na tretje mesto prebil Mališko, ki je za Fakom zaostajal 4 sekunde, naslednji tekmovalci pa so imeli že večji zaostanek. Bauer je s tremi zgrešenimi streli zapravil možnosti za visoko uvrstitev.


Po 9,5 kilometra je Fak zaostajal 20 sekund, Mališko 26, Fourcade in ostali pa že več kot pol minute.


4. streljanje:

Svendsen in Fak sta zgrešila po en strel, Mališko, Fourcade in Šipulin pa so opravili brez napak, zato se je situacija kar precej zakomplicirala. Ob odhodu s strelišča je Svendsen pred Mališkom vodil le za dobro sekundo, na tretjem mestu sta bila skupaj Fourcade in Šipulin, zaostajala sta 10 sekund, Fak pa je padel na peto mesto, a je bil ob zaostanku zgolj 17 skund še vedno v igri za odličja.


Na 11. kilometru se je v ospredju četverica združila v skupino, ki je tekla povsem skupaj, Fak pa je za njimi zaostajal 14 sekund.



Cilj:

Skupina v ospredju ni taktizirala in je z močnimtempom hitela proti cilju, zato je Fak ni mogel več ujeti. Pričakovano sta se za zmago v sprintu udarila Svendsen in Fourcade, fotofiniš pa je za zmagovalca okronal Norvežana. V ruskem dvoboju za bron je imel več moči Šipulin.


Fak je v zaključku ob izgubi možnosti osvojitve medalje nekoliko popustil in pred ciljem ga je uspel prehiteti Avstrijec Landertinger, Slovenec s hrvaškimi koreninami pa se je moral zadovoljiti s šestim mestom.


Bauer je osvojil 24. mesto.