Dejali so, da je bila policija v času pridobivanja delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje vselej tolerantna in je športnike, ki naj bi imeli po nenapisanih pravilih nekoliko drugačen status kot denimo gradbeni delavci, pustila pri miru.

Ko je kazalo, da se je zadeva umirila, saj so bili hokejisti po koncu sezone že mesec dni na počitnicah, pa je sledil šok še v nogometnem klubu Olimpija. Tedaj so državo zapustili Milan Purović, Agim Ibraimi in Leonardo Bonifim, a z bistveno razliko - policija jih je odpeljala po koncu državnega prvenstva, kar dokazuje, da so bili uradniki iz Šiške vsaj nekoliko bolj prizanesljivi do kluba in športnikov. Pa je policija res zadolžena za to, da namerno ščiti tujce in se več kot očitno ne drži zakonodaje?

Union Olimpija s štirimi igralci brez dovoljenja za prebivanje

Naša raziskava kaže, da bi lahko organi pregona ukrepali tudi v nekaterih drugih klubih, kjer s številom športnikov brez dovoljenja za prebivanja prednjači košarkarski klub Union Olimpija. Po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu, ima edini evroligaški predstavnik pri nas na črni listi kar štiri košarkarje, vendar nihče ne ukrepa. Košarkarsko moštvo je bistveno bolj zaščiteno kot denimo hokejska Olimpija, čeprav sta oba kluba člana iste športne družine. Pri hokejistih imajo namreč letos vseskozi natančen nadzor policije, ki zadnjim trem okrepitvam (Burke Henry, Jeff Tory in Jan Chabera) ni dovolila nastopa oziroma grozila, da bo klub sankcionirala, če bodo omenjeni igralci nastopili.

Po naših podatkih pa Union Olimpija ni osamljen primer. Dva igralca brez dokumentov imajo tudi v odbojkarskem klubu ACH Volley, ki je že pred časom napolnil lepotico v Stožicah za jutrišnjo prvo domačo tekmo v novi sezoni lige prvakov. Kaže, da imajo težave s pridobivanjem dovoljenj tudi v velenjskem rokometnem klubu Gorenje, kjer je sporen en igralec (kot je razvidno iz tabele spodaj), čeprav so v klubu to zanikali. Omenimo, da smo pod drobnogled vzeli deset najbolj izpostavljenih športnih klubov v državi, od katerih je pri šestih vsa dokumentacija na mestu, sporni pa so trije. Podatkov po uradni poti nismo pridobili le za devet tujcev na hokejskih Jesenicah.

Upravna enota Jesenice: Hokejiste bi lahko identificirali

Zahtevo za pridobitev podatkov smo razposlali na upravne enote in se sklicevali na zakon o dostopu do informacij javnega značaja. Najbolj ustrežljivi so bili v Radovljici in Mariboru, kjer so nemudoma upoštevali zakonodajo in nam na vprašanja odgovorili že prihodnji dan, medtem ko je jeseniška upravna enota slaba dva tedna mencala in se branila z zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Tamkajšnja načelnica Alenka Burnik nam je 12. novembra najprej odgovorila, da nam bodo izdali odločbo, na katero se bomo lahko pritožili, a je do včerajšnjega dne še nismo prejeli. V zadnjih dneh smo na Jesenice večkrat poklicali in jim skušali pojasniti, da so po zakonu dolžni posredovati podatke, vendar smo bili vedno neuspešni. Izgovor jeseniške upravne enote je bil, da osebnih podatkov športnikov ne morejo izdati, čeprav nismo nikoli zahtevali imen in priimkov, vendar le število športnikov brez dovoljenj. "Če bi vam posredovali informacije o številu tujih hokejistov Acronija Jesenic, bi s tem lahko identificirali posameznike, saj gre za majhno skupino ljudi," je bil zadnji odgovor načelnice Alenke Burnik, njen kolega iz Novega mesta Jože Preskar pa je dejal, da na upravni enoti Novo mesto ocenjujejo, da so za igralce košarkarskega kluba Krka izdali okvirno deset dovoljenj, natančne statistike pa ne vodijo.

Preberite še komentar avtorja članka: Zakonodaja škoduje športu.