Prvi polfinalist je postal Čeh Berdych, ki je v četrtfinalu v štirih nizih s 6:1, 6:4, 2:6, 6:4 premagal tretjega nosilca, Španca Davida Ferrerja, in se po dobrih treh urah igre v Avstraliji prvič zavihtel med najboljšo četverico. Osemindvajsetletni Čeh se bo v polfinalu pomeril z osmim nosilcem Wawrinko, ki je po maratonu premagal branilca naslova in drugega nosilca, Srba Novaka Đokovića, z 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 in tako prekinil niz 28 zmag srbskega igralca. Đoković je končal tudi uspešen melbournski niz 25 zmag.

"Lani se mi ni izšlo, bilo je res težko. Letos sem se vrnil, je novo leto in počutim se zelo dobro. V tem dvoboju sem poskušal prav vse, saj je Novak izjemen igralec. Zato sem res zelo, zelo, zelo srečen. Bil sem osredotočen in poskušal ostati agresiven. Borim pa se tako in tako vedno. Tudi danes sem se in zmagal," je po veličastni zmagi povedal Wawrinka.

V drugih dveh četrtfinalnih dvobojih se bodo nocoj merili prvi nosilec, Španec Rafael Nadal, in Bolgar Grigor Dimitrov ter četrtpostavljeni Britanec Andy Murray in Švicar Roger Federer, sicer šesti nosilec.

Ivanovićeva izločila Sereno, nato pa izpadla

V ženskem delu turnirja pa se nadaljujejo presenečenja. Za novega je poskrbela Bouchardova, ki je s 5:7, 7:5 in 6:2 premagala Srbkinjo Ano Ivanović. Njena tekmica v finalu bo lanska finalistka Kitajka Li Na, ki je bila s 6:2 in 6:2 boljša od Italijanke Flavie Penetta.

Za 19-letno Bouchardovo zmaga nad Ivanovićevo pomeni tudi polfinalni nastop na turnirju za grand slam, obenem pa takšen podvig v zgodovini ni uspel še prav nobeni Kanadčanko. »Trener mi je dejal, naj v igri enostavno uživam,« je pot do uspeha opisala igralka. Ključna je bila predvsem mirnost ob odločilnih točkah. V prvem nizu ji je v končnici zmanjkal kanček zbranosti, v naslednjih dveh pa je dobila ključne točke.

Uspeh je toliko večji, saj je Ivanovićeva v osmini finala izločila prvo nosilko Američanko Sereno Williams. A obenem je treba dodati, da je srbska igralka lažje poškodovana, zato so ji ob koncu drugega niza začele popuščati moči in v tretjem nizu se agresivni igri tekmece ni mogla več resneje upreti. Že takoj po tekmi se je Kanadčanka kljub zmagi ukvarjala tudi s povsem najstniškimi zadevami in novinarjem med drugim razkrila, da bi bil njen sanjski zmenek, zmenek z Justinom Bieberjem.

Kitajka Li Na se je v Melbournu brez težav še četrtič prebila do polfinala. Zmagovalka Roland Garrosa iz leta 2011 je za preboj med četverico najboljših na osrednjem igrišču Rod Laver Arena potrebovala vsega 67 minut.

V drugih dveh četrtfinalih se bodo med seboj udarile Romunka Simona Halep in Slovakinja Dominika Cibulkova ter Poljakinja Agnieszka Radwanska in branilka naslova, Belorusinja Viktorija Azarenka.

Srebotnikova v polfinalu dvojic

Med ženskimi dvojicami pa sta Srebotnikova in Čehinja Kveta Peschke, s katero sta četrti nosilki, v četrtfinalu premagali avstralsko-hrvaško navezo Jarmila Gajdosova/Ajla Tomljanović s 7:5, 4:6 in 6:4, pa čeprav sta tekmici v zadnjem nizu vodili že s 3:0 in 4:1.

Srebotnikova in Peschkejeva se bosta v polfinalu merili s prvopostavljenima Italijankama Saro Errani in Roberto Vinci. V drugem polfinalu se bosta tretji nosilki, Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina, srečali z osmopostavljenima Američankama Raquel Kops-Jones in Abigail Spears.