Zelo pestro je bilo minuli konec tedna, ko je na tekmi med ekipama Galovca in Debeljaka nogometaš gostujočega kluba Mate Smolić z glavo nokavtiral sodnika Ivana Pavleka, ker ni bil zadovoljen z njegovo odločitvijo.

»Pred koncem srečanja je 28-letni nogometaš gostujočega moštva z glavo udaril 28-letnega sodnika in ga nokavtiral. Tekma je bila prekinjena, incident pa preučujemo,« so sporočili iz zadarske policijske postaje.

Ker je Smolič s svojim dejanjem, ki so ga hrvaški mediji označili za okrutnega in primitivnega, prekršil zakon o preprečevanju nasilja na športnih prireditvah, mu sedaj s strani kluba in Hrvaške nogometne zveze grozi huda kazen.

Da so sodniki na hrvaškem pogosto žrtve nezadovoljnih navijačev in igralcev, priča tudi incident, ki se je zgodil marca na tekmi med NK Posedarje in NK Podgradina. Med tekmo je namreč navijač v sodnika zalučal kamen in ga zadel v glavo, na srečo pa so bile njegove poškodbe le lažje narave.

V Rusiji živci popustili sodniku

Če med tekmo igralce in navijače hitro popade jeza, pa se to precej bolj redko zgodi sodnikom. A številni verbalni in celo fizični napadi občasno pridejo do živega tudi njim. Prav to se je zgodilo stranskemu sodniku Musi Kadirovu na srečanju rezervnih moštev Amkara in Tereka.

Takoj ko je glavni sodnik zapiskal konec srečanja, je Kadirov iz neznanega razloga planil proti igralcu Amkara, Iliji Kričmaru, ga podrl na tla in ga začel pretepati. Na igrišču je že kmalu izbruhnil množičen pretep, divjake pa je skušal pomiriti trenerski kader obeh moštev in nekateri nogometaši.

Pretep ni ostal neopažen Ruski nogometni zvezi, ki je le tri dni po incidentu stranskega sodnika kaznovala z doživljenjsko prepovedjo sojenja.