Na tretji dirki sezone je zmago dočakal še tretji od španskih adutov v elitnem razredu. Potem ko je uvod v Katarju dobil branilec naslova Jorge Lorenzo, v Austinu pa se je na najvišjo stopničko povzpel Marc Marquez, je bil tokrat na vrhu Dani Pedrosa.

Lorenzo si je sicer privozil najboljši startni položaj, a na dirki ni šlo po njegovih načrtih. Pedrosa ga je prvič prehitel že na startu, nato je dirkač Yamahe spet prišel do vodilnega mesta, toda v šestem krogu je bil rojak na Hondi spet spredaj in tam ostal do konca. Namesto za zmago se je moral svetovni prvak tako boriti za drugo mesto, saj je bil mladi Marquez tik za njim in željan dokazovanja.

Njun dvoboj je z vrhuncem postregel v zadnjem krogu, ko je bil Marquez za hip že spredaj, a si je Lorenzo spet privozil drugo mesto. A v zadnji zavoj je Lorenzo prišel nekoliko preširoko, Marquez je izkoristil minimalno luknjo, ki je nastala ter se zrinil mimo tekmeca. Dirkača sta se pri tem manevru dotaknila, krajšo pa je potegnil Lorenzo, ki se je moral na koncu zadovoljiti s tretjim mestom, s katerim ni bil najbolj zadovoljen in je takoj po prihodu v bokse tudi odrinil Marqueza, ko je ta želel pojasniti prehitevalni manever.

"Vedno je lep občutek, če zmagaš doma v Jerezu. To pa je dobro tudi za razplet prvenstva. Vedel sem, da me čaka težko delo in sem moral pritiskati na vso moč, imel pa sem tudi nekaj težav z obrabo gum, tako da je ta zmaga res lep uspeh," je po slavju dejal Pedrosa. Za špansko trojico drugi niso imeli prav veliko možnosti za naskok na vrh. Valentino Rossi je imel tri sekunde zaostanka za Lorenzom, za njim pa so se zvrstili Cal Crutchlow, Alvaro Bautista in Nicky Hayden.

"Dal sem vse od sebe. Ko sem prišel v zadnji zavoj, sem videl, da je Lorenzo pustil preveč prostora. Pri video analizah sem ugotovil, da je tam mogoče prehitevati, zato sem napadel. Opravičujem se Jorgeju, ker sva trčila, ampak takrat sem gledal predvsem na svojo uvrstitev," je zadnji manever na dirki pojasnil vzhajajoči zvezdnik razreda motoGP. Marquez je z današnjimi 20 točkami zdaj sam prevzel vodstvo v SP, pred dirko si je delil prvo mesto z Lorenzom. Ima 61 točk, tri več od Pedrose, Lorenzo ima še eno manj.

V razredu moto2 je prvo zmago v karieri dosegel Španec Esteve Rabat. Po 113 nastopih je le stopil na najvišjo stopničko, potem ko si je v soboto prvič zagotovil tudi najboljše startno izhodišče. Drugi je bil Britanec Scott Redding, tretji pa še en Španec Pol Espargaro. Z zmago si je Rabat zagotovil tudi skupno vodstvo v SP, Redding pa za njim zaostaja le točko.

Najšibkejši razred moto3 je zaznamovala nesreča Francoza Alana Techerja, ki so mu morali pomagati zdravniki, odpeljali pa so ga tudi na podrobnejši pregled v bolnišnico. Dirko so zato prekinili in končali po 15 krogih, zmagal pa je Španec Maverick Vinales. Drugi je bil še en domačin Luis Salom, tretji pa Nemec Jonas Folger. Skupno ima po treh dirkah Vinales štiri točke naskoka pred Salomom.

SP se bo nadaljevalo čez 14 dni s preizkušnjo v francoskem Le Mansu.