Favoriti Barcelona, Real in Bayern so se tokrat izognili drug drugemu, najtežje delo pa najverjetneje čaka Bavarce, ki se bodo dvakrat pomerili z italijanskim velikanom Juventusom. Prve četrtfinalne tekme bodo 2. in 3. aprila, povratne pa teden dni kasneje.

Juve in Bayern spoštujeta drug drugega

Takoj po žrebu je trener Bayerna Jupp Heynckes že podal prvi komentar naslednjega tekmeca. »Juventus poznam zelo dobro, saj sem si v zadnjih dveh letih ogledal veliko njihovih tekem. Lani so bili italijanski prvaki in tudi letos kaže, da bo enako. So trenutno najboljše italijansko moštvo, imajo pa tudi izjemen stadion. Taktično so zelo močni, odlični pa tako v obrambi kot napadu. Prepričan sem da bosta to dve izjemni tekmi, kjer upam, da nam bo uspelo biti boljši. Je pa dvoboj povsem odprt in brez favorita. Vsekakor nas čaka zelo težak nasprotnik.«

»Italijanske ekipe so na igrišču vedno zelo dobro organizirane, a zagotovo nismo brez možnosti za preboj v polfinale,« pa je dejal vratar Bayerna Manuel Neuer.

»Bayern je bil eden od najtežjih nasprotnikov, ki smo jih lahko dobili, a tega dvoboja se moramo lotiti z velikim zadovoljstvom. Mislim, da je Bayern v številnih pogledih precej podoben naši ekipi, zato bo naloga še toliko težja. Ponosen sem, da je Juventus ena od najboljših osmih ekip v Evropi in tudi edini italijanski klub, ki je še v tekmovanju. V vsem skupaj zdaj zelo uživamo in z enako miselnostjo moramo tudi nadaljevati,« pa je po žrebu povedal športni direktor stare dame Pavel Nedved.

Barcelona proti PSG: zvezdnikov na igrišču ne bo manjkalo

Zanimiv bo tudi obračun Barcelone in Paris St. Germaina, ki bo dober pokazatelj, kako bogati PSG napreduje na začrtani poti proti evropskemu vrhu.

"Čudovito, lepo je igrati z Barcelono. Bo pa zelo težko. A vseeno, čeprav imajo na svoji strani izkušnje, samozavest in kakovost, bo dvoboj trajal 180 minut," je po žrebu menil strateg Parižanov Carlo Ancelotti, ki ga čaka zelo težko delo, na prvi tekmi pa ne bo mogel računati niti na svojega prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, ki mora odslužiti še tekmo kazni.

»Klubi, ki so prišli do četrtfinala, so tu zato, ker so v dosedanjem delu igrali dobro. Žreb lahko ocenim kot dober in slab, saj je vse odvisno od tega, če bomo čez tri tedne zopet tukaj v Nyonu na žrebu polfinalnih parov. V osmini finala smo doživeli izkušnjo, ki nas opozarja, da moramo biti vselej previdni. Lahko smo zadovoljni, ker bomo povratno tekmo igrali doma, a PSG ima veliko zelo talentiranih igralcev. Imajo tudi izkušnje in znanje, kako igrati takšne tekme, zato sem prepričan, da bodo težak tekmec vse do konca druge tekme. So povsem konkurenčni, v dvoboju z njimi pa se bomo srečali tudi s številnimi igralci, ki jih zelo dobro poznamo,« pa pred tekmama s Parižani meni športni direktor Barcelone Andoni Zubizarreta.

Real in Borussia dobila avtsajderja

Madridski Real bo v dvoboju z Galatasarayem velik favorit, toda Turki, ki so se pozimi okrepili z zvezdnikoma Wesleyjem Sneijderjem (nekdanji igralec Reala) in Didierjem Drogbajem, se ne predajajo.

»Ko si enkrat v četrtfinalu, so vse ekipe zelo močne. Toda Real Madrid je nekaj več, je prav poseben klub. Za nasprotnika smo dobili ekipo, ki sodi med glavne favorite tekmovanja, zato pričakujem, da bo ti dve tekme spremljalo veliko zanimanje celotnega nogometnega sveta. Dali bomo vse od sebe, da bi bili uspešni. Prva tekma v gosteh naj bi bila prednost, a v tej fazi tekmovanja mislim, da to ni več odločilnega pomena,« meni podpredsednik Galatasaraya Ali Dürüst.

Športni direktor Reala Emilio Butragueno je z žrebom zadovoljen, a ostaja previden. »Prišli smo do četrtfinala najkakovostnejšega tekmovanja v Evropi, kjer ni več lahkega nasprotnika. Če je Galatasaray prišel do sem, si je to zaslužil, po prihodu Sneijderja in Drogbaja pa je postal zelo močna ekipa. Proti Schalkeju so dali vse od sebe in se prebili naprej, čeprav niso imeli lahkega dela. Prvo tekmo igramo doma, kjer bomo morali doseči čim boljši rezultat, saj vemo, kako vroče bo na povratni tekmi pred njihovimi strastnimi navijači. Po slabi sezoni v španskem prvenstvu liga prvakov za nas predstavlja še toliko večjo motivacijo.«

Dobre možnosti za uvrstitev v polfinale pa ima vsaj na papirju tudi Borussia Dortmund, ki se bo pomerila z Malago, največjim pozitivnim presenečenjem letošnje lige prvakov.

»Z žrebom sem zadovoljen, saj je Malaga vsekakor lažji nasprotnik kot Barcelona, Real ali Bayern,« je žreb kratko komentiral športni direktor Borussie Michael Zorc, zadovoljen pa je tudi vezist rumeno-črnih Sebastian Kehl: »To je bil dober žreb za nas, lahko smo zares zadovoljni. Dobro je tudi to, da povratno tekmo igramo doma, tako da mislim, da nam lahko uspe napredovati.«

V evropski ligi brez angleških derbijev

Po žrebu za ligo prvakov so v Nyonu opravili še žreb četrtfinala evropske lige. Aktualni evropski prvak, londonski Chelsea, se bo pomeril z ruskim Rubinom iz Kazana, londonski Tottenham s švicarskim Baslom, turški Fenerbahče z rimskim Laziem, portugalska Benfica pa z angleškim Newcastlom.

Prve četrtfinalne tekme evropske lige bodo na sporedu 4. aprila, povratne pa 11. Tako kot v ligi prvakov tudi v tem tekmovanju Uefa tokrat ni določila nadaljevanja poti do finala, o parih za polfinale bo odločal nov žreb 12. aprila. Finale evropske lige bo 15. maja v Amsterdamu.

Pari četrtfinala lige prvakov:

Malaga - Borussia Dortmund

Real Madrid - Galatasaray

PSG - Fc Barcelona

Bayern München - Juventus



Pari četrtfinala evropske lige:

Chelsea - Rubin

Tottenham - Basel

Fenerbahče - Lazio

Benfica - Newcastle