Maribor je včeraj dobil pomlad. Resda ne gre za koledarsko pomlad, do katere je še mesec dni, ampak za nogometno, ob kateri so vijolice takoj pognale iz zemlje. V Ljudskem vrtu so Mariborčani proti Sevilli iztržili remi, a dokazali, da na povratno tekmo nikakor ne bodo odpotovali brez možnosti.

Štajerska igra je namreč imela skoraj ves čas rep in glavo. Slovenski prvaki se v prvem polčasu nikakor niso spustili v odprt boj, ampak so žogo brez sramu prepustili nižje raslim Špancem. Ti so kombinirali v vse možne smeri, toda brez haska. Ni bilo potrebno dolgo, da so Mariborčani spoznali, da jim nasproti stoji premagljiv tekmec, zato so vse bolj pogumno zrli tudi proti golu Seville. Glavni namen štajerskega napada je bil, da se žogo najprej pošlje do Mendyja, nato pa jo močni Francoz deli naprej soigralcem. S tem so Mariborčani spretno prenesli težišče igre na nasprotnikovo polovico, posledica pa so bile tri lepe priložnosti že v prve pol ure. Toda v kolikor so Štajerci najprej tresli mrežo le z zunanje strani, so jo v 33. minuti tudi iz tiste prave – notranje. Brez kompliciranje in s podajami v pravem trenutek sta obrambo Seville najprej prelisičila Mezga in Milec, piko na i pa je postavil Tavares. Mat v treh potezah. Lepše se ne da.

Jasno, tudi Sevilla ni bila brez priložnosti, saj ima vendar ekipo, v kateri je zgolj kapetan Rakitić z dvajsetimi milijoni evri vreden dvakrat več kot celotna zasedba Maribora. V prvem polčasu so imeli Andaluzijci najlepšo v sodnikovem podaljšku, ko je Gaimero poskušal zadeti iz obrata s peto. To bi lahko bil gol kroga, a končalo se je s parado tekme Handanovića. Le malce prej so morali pri Sevilli opraviti tudi prvo menjavo. Zaradi poškodbe je z igrišča odkorakal mladi Rus Denis Čerišev, ki je sicer posojen nogometaš madridskega Reala. Letos poleti je s kraljevim klubom celo podpisal profesionalno pogodbo, nato pa kot zadnji izpadel iz prve ekipe.

Toda če bi za Sevillo sedaj igrali vsi, ki jih je ta andaluzijski klub odkril in/ali razvil v vrhunske nogometaše, potem Sevilla včeraj ne bi bila v Ljudskem vrtu, ampak bi bila vsako leto med najboljšimi v ligi prvakov. Sergio Ramos, Dani Alves, Adriano, Seydou Keita, Geoffrey Kondogbia, Jesus Navas in Negredo je le nekaj najbolj izpostavljenih nogometašev, ki so zdaj nosilci igre pri najbogatejših klubih širom Evrope. Sevilla je imela vrhunske posameznike tudi skozi vso zgodovino. Njen dres so nosili takšni asi, kot so Aragones, Simeone, Zamorano, Šuker, Crespo, na čelu izbrane druščine pa je največji med največjimi – Diego Armando Maradona. Lovorik je bilo vedno manj od pričakovanj, a v zadnjih letih se je to spremenilo. Sevilla je dvakrat osvojila pokal Uefa ter evropski superpokal. Idejni oče uspehov je bil predsednik Jose Maria del Nido, ki pa je odstopil decembra lani, ker ga je višje sodišče v Španiji obsodilo na sedem let zapora. Spoznan je bil za krivega, da je kot odvetnik prejemal podkupnino pri preprodajanju zemljišč v mondeni Marbelli. Na predsedniškem stolčku je slavo pobral tudi s kontroverznimi izjavami, med drugim, da imata Real Madrid in Barcelona pod nadzorom sodniško organizacijo.

Nihče pa ni imel razloga, da bi se nad sodniki jezil včeraj. Madžar Vad je prekrške piskal brez pristranskosti, a s pravim občutkom za igro. Ta je bila tekoča tudi v drugem polčasu, na trenutke celo preveč, saj so Mariborčani vse pogosteje stali na polovici Seville. S tem so postali bolj simpatični za navijače, a tudi ranljivi v obrambi. Kazen je sledila že v drugi minuti nadaljevanja, ko je Rakitić v protinapadu z velemojstrsko podajo skozi ves kazenski prostor našel Gameira, ki je žogo brez težav pospremil v mrežo. Da bi morali biti Mariborčani bolj pametni, je s kazanjem na glavo nakazoval tudi športni direktor Zahović.

Situacija je postala že skoraj pogubna, ko je po kotu za Sevillo zadel robusten Argentinec Fazio (po drugi podaji Rakitića), a tedaj je na sceno stopil skriti adut Maribora – Dare Vršič. Čeprav še ni povsem nared, je dosegel gol, kot ga lahko zgolj velemojstri. Takoj je stekel k Violam, ki so bile v deliriju. V vsej ekstazi navdušenja je šel hitro v pozabo tudi napis, s katerim so mariborski navijači zahtevali, da mora biti Mariborčan Zoran Predin, ki se pretepa na tekmah Olimpije, kaznovan po novem zakonu o navijačih in ne zgolj s plačilnim nalogom.