Čeprav je Bayern najuspešnejši in največji nemški klub, je nemška javnost na strani Borussie. Vsaj tako kažeta anketi, ki so jih v minulih dneh po zmagah obeh klubov v polfinalu lige prvakov opravili tamkajšnji mediji.

Anketa, ki jo je po navodilih televizijske hiše RTL opravil inštitut Forsa je pokazala, da bo vsega 25 odstotkov Nemcev v finalu upalo na zmago bavarskega velikana, kar 56 odstotkov pa bo na strani varovancev trenerja Jürgena Kloppa.

Do skoraj identičnih izsledkov so prišli tudi pri televizijski postaji ARD, saj naj bi bilo na strani Borussie 58 odstotkov Nemcev, medtem ko si želi Bayern na vrhu Evrope videti 27 odstotkov nemških ljubiteljev okroglega usnja.

A da so želje eno, realnost pa povsem nekaj drugega, se Nemci še kako dobro zavedajo, saj v uspeh Borussie v Londonu verjame le 28 odstotkov vseh anketirancev, medtem ko jih je kar 59 odstotkov prepričanih, da bo nadvse cenjeno lovoriko na koncu osvojil münchenski klub.

Predstavnika stare in moderne Nemčije

Rezultati obeh anket za športne analitike sicer niso presenetljivi. Oba kluba sta namreč skozi leta razvila povsem svoji nogometni kulturi, ki se razlikujeta kot dan in noč, ugotavljajo pri Deutsche Welle.

V Nemčiji tako te dni skorajda ni človeka, ki se pred finalom ne bi postavil na stran enega izmed nemških velikanov. Dvoboju tako veliko pozornosti namenjajo celo publicisti, sociologi in filozofi, ki ugotavljajo, da Bayern s svojim zglednim poslovanjem in izvrstno organizacijo predstavlja t.i. staro Nemčijo, Borussio pa z negotovostjo na področju gospodarstva in družbe, številnimi spremembami in kreativnimi rešitvami primerjajo z moderno različico države.

Nemčija je zmagala!

A brez močne Borussie ne bi bilo niti močnega Bayerna, veliko rivalstvo pa koristi predvsem razvoju nemškega nogometa. Tega se zaveda celo nemška kanclerka Angela Merkel, ki je po uvrstitvi obeh klubov v finale na svoji facebook strani zapisala: »Veselimo se. Nekaj je namreč zagotovo – Nemčija je zmagala!«.