Kdor ima na hrbtni strani nogometnega dresa natisnjeno številko deset, mora biti nekaj posebnega. Mnogi pravijo, da je to sveta številka, ki je rezervirana samo za velikane te najbolj globalne športne igre. V elitni družbi je tudi kolumbijski mojster James Rodriguez, ki je bil včeraj eden osrednjih junakov druge zmage svoje reprezentance na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Ko je proti Slonokoščeni obali zadel z glavo za 1:0, je s soigralci poplesaval od sreče, zadovoljen pa je bil tudi po koncu tekme. Zmaga z 2:1 je Kolumbiji namreč odprla vrata napredovanja med šestnajst najboljših moštev na mundialu, kjer bo imel Rodriguez še ogromno priložnosti za dokazovanje svojega razkošnega talenta.

Pri šestnajstih je zatresel mrežo neposredno iz kota

Mladenič je star šele dvaindvajset let in ima že status zvezdnika. Pred leti so zanj rekli, da je eden najbolj bleščečih talentov nogometne igre na svetu. Odlikuje ga tako izjemna ustvarjalnost, kot je še ni videl Monaco, ki ga je lani za 45 milijonov evrov iz Porta zvabil v svoje vrste. Zanj se je zanimal tudi Manchester United, kjer je njegov talent zelo hitro opazila trenerska legenda Alex Ferguson. Svoje občudovanje do kolumbijskega fantiča je razvil celo do te mere, da ga je primerjal s Cristianom Ronaldom. Za Rodriguezom je vsekakor zelo uspešna kariera v mladinskih vrstah, že pri šestnajstih letih pa je na neki tekmi za argentinski klub Banfield zatresel mrežo z neposrednim udarcem iz kota. Posnetek njegovega gola je tedaj hitro obšel svet.

James Rodriguez nikdar ne pozabi omeniti, kako ponosen je, da v kolumbijski vrsti nosi dres s številko deset, ki jo je osvojil presenetljivo hitro. »Ker sem še pred tremi leti igral v moštvu do dvajset let, je še toliko bolj posebno, da imam v članski reprezentanci tako veliko vlogo. Že kot majhen deček sem sanjal, da bom nosil desetico na hrbtu. Ne morete si misliti, kako velika čast je to zame. Za Kolumbijo bom vedno naredil le najboljše,« je razlagal James Rodriguez.

Rodriguez je novi Valderrama

V času njegovega odraščanja je Kolumbija le enkrat igrala na svetovnem prvenstvu. To je bilo leta 1998 v Franciji, ko je Rodriguez štel sedem let. Kot pravi, se še danes spominja nekaterih trenutkov iz tistega časa: »V spominu mi je ostal zadetek Davida Beckhama, ki ga je dal našemu vratarju Faridu Mondragonu.« Turnir v Franciji je bil zadnji za absolutnega rekorderja po nastopih za kolumbijsko vrsto Carlosa Valderramo, ki je poznan tudi po bujni pričeski. Prav Valderrama je tisti mož, ki je na Rodrigueza naredil največji vtis. Ko je spoznal svojega vzornika, kar ni mogel verjeti svojim očem, javnost pa je Rodrigueza že začela primerjati s sposobnostmi, ki jih je imel Valderrama, znan po vzdevku El Pibe, v prostem prevodu »otrok«.

Tudi legendarni Valderrama je nedavno opazil biser v Rodriguezovih nogah. Zanj je dejal, da ima vse, kar potrebuje kolumbijska reprezentanca: »Je neverjetno nadarjen fant. V sebi nosi toliko strasti, kolikor je nisem videl še pri nobenem igralcu doslej. Ima vse možnosti, da postane najboljši kolumbijski nogometaš vseh časov, morda celo eden največjih, ki igrajo to igro.« Ko je Rodriguez slišal toliko pohval hkrati, mu je rdečica obarvala lica: »Izjemna čast je, ko te opazi in ti izbrane besede nameni tako velik človek, kot je Valderrama. Vedno sem hotel biti kot on, ki je naredil toliko dobrega za mojo domovino.«

The Guardian: 59. igralec sveta

Rodriguez je v svoji karieri dobil že kar nekaj priznanj. Ugledni The Guardian ga je denimo uvrstil na 59. mesto na lestvici najboljših stotih igralcev sveta, nazadnje pa je postal najboljši nogometaš Monaca v sezoni 2013/14. V prvem letu igranja v Franciji se je izkazal kot imeniten podajalec, saj se je v tej kategoriji zavihtel povsem na vrh. Glede na to, da je na mundialu v Braziliji že dvakrat postal igralec tekme, ni dvoma, da bo še naprej najbolj nevaren Kolumbijec.