Še pomnite bitko za Britanijo? Med julijem in oktobrom 1940 so si britanski piloti na vse kriplje prizadevali, da bi zrušili na tla nemške bombnike in s prevlado v zraku onemogočili operacijo Morski lev, ki je predvidevala izkrcanje sovražnika na Britanskem otočju. Pravijo, da čas celi vse rane, in te dni so Nemci, ki množično letijo v London, tam nadvse zaželeni, pa čeprav bodo okupirali najbolj sveti stadion – Wembley. Razlog je seveda jutrišnji finale lige prvakov, ki bo po svoje zgodovinski, saj se bosta prvič pomerili nemški nogometni moštvi, Bayern iz Münchna in Borussia iz Dortmunda.

Srečnežev, ki imajo personalizirano vstopnico – prevedeno to pomeni, da je na črnem trgu ni mogoče kupiti – je po 24.000 iz vsakega kluba, pa čeprav bi jih samo navijačem Dortmunda lahko prodali dvajsetkrat več. Srečni pa so tudi vsi tisti, ki so dobili sedež na letalu. »Lahko bi razprodali 20 boeingov 747,« pojasnjuje Thomas Hess, lastnik lokalne turistične agencije, ki je najela čarterski let, približno 500 potnikov, ki bodo v angleško prestolnico poleteli na dan tekme, pa bo za let plačalo najmanj po 2000 evrov. Roke pa si manejo tudi pri German Wings in Ryanairu, ki sta na urnik dodala šest posebnih letov iz Münchna in Dortmunda s cenami, ki so vse prej kot nizke.

Število Nemcev, ki naj bi na Otok pripotovali kljub temu da seveda vsi ne bodo imeli vstopnice za ogled tekme v žepu – za najcenejšo je bilo treba odšteti 60 in za najdražjo 330 funtov, ocenjujejo na 150.000, navijaška cona pa bo v olimpijskem parku kraljice Elizabete. Ker gre za Evropejce, ki imajo polne žepe in se radi veselijo predvsem ob pitju piva, pa si dober promet obetajo tudi v pubih, predvsem tistih, katerih lastniki so Nemci. »Vse mize in stole smo razprodali že dan po polfinalni tekmi, ko je bilo znano, da se bosta pomerili nemški moštvi. Takšno povpraševanje je bilo nazadnje leta 2006, ko je bilo nogometno svetovno prvenstvo,« pravi Sabine von Reth, lastnica dveh pivnic v Londonu, kjer točijo bavarske znamke piva in je v njiju prostora za 750 žejnih nogometnih navdušencev. Priljubljena veriga pivnic Bierschenke pa bo samo za potrebe finala odprla dve dodatni pivnici, ena izmed njiju bo plavajoča, in sicer na ladji HMS President, ki bo plula po Temzi, za vstopnico bo treba odšteti 20 funtov, gostje pa se bodo ob toplem prigrizku lahko zabavali do druge ure zjutraj. V enem pubu bodo točili pivo augustiner, ki ga proizvajajo v eni boljših münchenskih pivnic, zato pričakujejo predvsem navijače Bayerna, v drugi pa pivo DAB, namenjeno Dortmundčanom. »Če bi imeli trikrat več prostora, bi ga zlahka razprodali,« se smeje lastniku Oliverju Hellerju. Podobne volje je tudi Jürgen Männel, menedžer londonskega puba Zeitgeist: »Pričakujem, da bo skozi vrata poskušalo stopiti 3000 moških.« Prostora ima za vsega 500 ljudi, alkohol pa bodo začeli točiti šele, ko bo ura odbila poldne.

Londonski varuhi reda in miru se najbolj bojijo Nemcev, ki bodo pripotovali brez vstopnic, pri čemer so bile ocene policije, koliko bo takšnih, zelo konzervativne in smešno nizke, omenjajo le kakšnih 500 Münchenčanov in 5000 Dortmundčanov. Za primerjavo: na polfinalno tekmo v Madrid je Borussio spremljalo 30.000 navdušencev brez vstopnice v žepu. »Ostanite doma, tudi pubi so namreč zasedeni,« jih nagovarja Colin Morgan iz metropolitanske policije, kjer se bojijo izgredov, zato v Londonu namenoma ne bo velikih zaslonov, na katerih bi si bilo mogoče množično na prostem ogledati tekmo. Da bodo sicer vsi pubi polno zasedeni, pa je seveda traparija, saj je London med drugim poznan prav kot mesto, kjer se je mogoče zabavati ob pitju piva in gledanju športnih dogodkov, nemški finale pa v pube zagotovo ne bo množično privabil domačinov. »Če bi igralo angleško moštvo, bi bila seveda zgodba postavljena na glavo,« je iskren Vincent, lastnik priljubljenega športnega bara Famous 3 Kings v Kensigtonu, v katerem je prostora za 350 športnih pivcev, ki si bodo lahko na treh velikih zaslonih in desetih manjših televizijskih ekranih tekmo ogledali v dveh jezikih – angleškem in nemškem. V Londonu sicer živi 40.000 Nemcev.