"Mislim, da je zdaj pravi čas za to. Pogovoril sem se z vodilnimi v klubu in se odločil za donacijo. Prav je, da ne pozabimo na te dogodke in to je lahko sporočilo, da še vedno želimo doseči pravico," je dejal kapetan moštva v pogovoru za časnik Liverpool Echo.

Gerrardova donacija je ganila tudi Margaret Aspinall, ki vodi skupino Hillsborough Family Support: "To je zelo lepa poteza in kar ne moremo se dovolj zahvaliti Stevenu. Gre za veliko denarja in z njim bomo lahko tudi veliko naredili."

Svojci žrtev tragedije se že 25 let borijo proti uradnim izsledkom preiskav, ki so vso krivdo za žrtve zvalile na navijače Liverpoola. Njihova prizadevanja so v zadnjih letih obrodila sadove, saj so primer znova odprli, zavrnili nekatere takratne dokaze in uradne ugotovitve ter sprožili tudi novo preiskavo o tem, kako je usodnega dne dogajanje spremljala policija.

Tragedija na stadionu Hillsborough v Sheffieldu se je zgodila 15. aprila 1989 na polfinalni tekmi pokala med Liverpoolom in Nottinghamom Forestom, ko so navijači Liverpoola na prenapolnjeni tribuni stisnili tiste v sprednjih vrstah ob železno ograjo. Umrlo je 96 gledalcev, kar je največje število žrtev na angleških športnih objektih.