Kako ste doživeli derbi s klopi v vlogi predstavnika kluba?

Čeprav je Koper igral odlično, zelo mirno, saj mu nismo dovolili, da bi si priigral priložnost. Imamo dovolj izkušeno zasedbo, ki zna igrati na izid. Čutili smo pritisk derbija, Koper je upravičil sloves našega prvega zasledovalca. Ko mi igramo na izid, zelo težko izgubimo. Pokazal se je velik karakter ekipe. Treba je upoštevati, da smo bili oslabljeni za Vilerja, Fajića, Milca, Mezgo, Filipovića...

Torej se je Maribor predstavil v podobi, kakršna je potrebna za takšno tekmo.

Nedvomno. Ko gre za pomembno tekmo, uveljavimo evropske izkušnje, v katerih je pomemben le izid in ni prostora za lepo igro, za katero bi želi pohvale za umetniški vtis.

Točke ste osvojili z največjim adutom Kopra: prekinitvijo in skokom.

To je bil naš cilj. Tekmec običajno ne pričakuje, da boš uporabil prav njegovo najmočnejše orožje.

Maribor je dvignil formo v primerjavi s prvimi tekmami v spomladanskem delu.

Zaradi nastopa v evropski ligi smo morali biti že februarja proti Sevilli v vrhunski formi. Padec forme bil logičen. Bilo je nekaj slabih rezultatov, a smo se resetirali in znova prišli na želeno raven.

Maribor letos v slovenski ligi ni tako suveren kot v minulih sezonah. Ali se vam je konkurenca približala?

Da. Koper je dokazal, da odlično dela in zna igrati na rezultat. Maribor ni klub, ki lahko za velike vsote kupoval igralce, ampak poberemo tisto, kar je v Sloveniji. Z našim znanjem jih obogatimo in na takšen način osvajamo prvenstva. Če bi imeli polno blagajno, bi enako kot zagrebški Dinamo kupovali igralce, ki naredijo razliko, s čimer bi lažje osvajali lovorike. V slovenskem prostoru smo omejeni z našimi materialnimi možnostmi.

Ali je prvenstvo z zmago na Bonifiki odločeno?

Niti slučajno. Takšno razmišljanje bi bilo napačno. Naredili smo le velik korak k naslovu. Naš privilegij je, da smo najboljši, a obenem povsem razumem tiste, ki smo jim dolgočasni s svojo prevlado. Normalno je, da si 90 odstotkov Slovenije želi spremembe na prvem mestu, a naš cilj je, da ohranimo položaj. V športu je tako kot v življenju in ekonomiji, ko želiš uničiti konkurenco. Če imaš monopol, je še toliko boljše. V nogometu ni nič drugače. Lepše bi se slišalo, da si želim, da bi za naslov prvaka trepetal do zadnjega kroga, a tega ne morem reči, ker bi s tem podrl vsa življenjska pravila.

Torej misli še niste usmerili k poletju in kvalifikacijam za ligo prvakom.

Ne še. Smo še daleč od lovorike. Počakali bomo, da bo tudi matematični izračun potrdil naslov. Vse pa je že pripravljeno glede igralske zasedbe, počakali bomo na zadnji žvižg sodnika 25. maja in objavili, s kom in kako v novo sezono. Osnovo kadrovanja za novo sezono po tradiciji opravimo januarja. Letos smo ekipo osvežili z Vršičem in Šulerjem. Morda bo prišel en nov igralec.

Ali je Dejan Mezga, ki mu poteče pogodba, edini, ki bo odšel?

Še vedno upam, da se bo premislil.

Kako je z Agimom Ibraimijem, ki je posojen v Cagliari?

Cagliari ima čas za odkup do 15. junija. Ne vidim razloga, da ga ne bi odkupil. Z veseljem bi ga sprejeli nazaj, a dvomim, da se bo ti zgodilo, ker si je na Sardiniji ustvaril dobro ime.

Je cilj znova šest tekem v Evropi?

Vedno. Od takrat, ko smo prvič napadali ligo Evropa, do danes se glede finančnega področja ni nič spremenilo. Smo še vedno isti klub, z zasluženim denarjem smo le okrepili organizacijo in vlagali v infrastrukturo. Sobota je bila velik dan za Maribor ne le z zmago v Kopru, ampak so bili tudi na Cipru izidi po našem okusu. Če Apoel ne bo prvak, saj je doživel poraz, bi bil Maribor v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov celo nosilec.

Maribor z dosežki sam sebi vsako leto višje postavi letvico uspehov. Kako se spopadate s tem?

Da ostanemo na realnih tleh, se zavedamo naše finančne moči in trdo delamo, ne pa živimo v oblakih in sanjamo.

Kaj se bo zgodilo, ko Maribor ne bo slovenski prvak ali v Evropi ne bo odigral vsaj šestih tekem?

Ni panike. Finančno je Maribor stabilen klub. Prav zato ne gremo v tveganja z velikimi nakupi.