Prav Whelan naj bi bil tisti visoki uslužbenec Fife, ki je s svojim vplivom in zvezami omogočil, da so se vrhunske vstopnice za ogled nogometnih tekem na letošnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji znašle na črnem trgu, kjer so jih člani dobro organizirane združbe preprodajali za zneske, ki so nekajkrat presegali njihovo realno vrednost.

Brazilska policija je Whelana že v začetku tedna aretirala, a so kasneje 64-letnega Britanca po zaslišanju izpustili na prostost, preventivno pa so mu odvzeli potni list. Kasneje je preiskovalni sodnik izdal nalog za pridržanje britanskega državljana, a je bil očitno Whelan pravočasno obveščen o prihodu kriminalistov in je pobegnil pred roko pravice. Policija razpolaga s posnetki hotelskih varnostnih kamer, ki kažejo, kako Whelan v veliki naglici zapušča dobro varovan in zastražen hotel uro pred prihodom policije, skozi službeni vhod, ki ga uporablja le hotelsko osebje.

Nečedni posli naj bi navrgli nekaj milijonov evrov

Britanec je bival v luksuznem hotelu Copacabana Palace, kjer je nastanjen tudi predsednik Fife Sepp Blatter in njegovi sodelavci ter partnerji Fife. Po ugotovitvah policije je Whelan sodeloval pri preprodaji vstopnic, prvotno namenjenih za Fifo in njene goste. Skupni nečedni posli naj bi navrgli nekaj milijonov evrov, saj so se po navedbah policije začeli že med SP leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem.

Glavni policijski preiskovalec Fabio Barucke je že prejšnji teden razkril precej zanimivih podrobnosti. Po njegovem mnenju gre pri preprodaji teh vstopnic za precej velikopotezen posel, preprodajalci pa so delovali po sistemu povpraševanja, kdo da več. Za najbolj zaželeno tekmo, finale na Maracani 13. julija, so se tako cene vstopnic gibale med 3300 in 5000 evri, če pa bi se v odločilno tekmo SP uvrstila Brazilija, bi lahko preprodajalci na črnem trgu z eno samo vstopnico zaslužili tudi 11.000 evrov.

Deseterica že za zapahi

Policija je že pred tem aretirala 11 osumljenih v preprodaji, kriminalna združba pa bi, če bi bila uspešna, lahko na vsaki tekmi iztržila tudi več kot 600.000 evrov.

Policija je zbrala številne dokaze ter prisluhe, eden od osumljenih se je odločil za sodelovanje z organi pregona, na podlagi katerih je proti Whelanu in še deseterici vložila kazensko ovadbo. Skupini očitajo več kaznivih dejanj - od kriminalnega združevanja, pranja denarja, davčnih prevar, podkupovanja ter seveda nezakonite preprodaje vstopnic. Deseterica je že za zapahi, z izjemo Whelana in skesanca, ki so ga v zameno za informacije o primeru in sodelovanje s policijo spustili na prostost.

Policija razpolaga s prisluhi telefonskega pogovora, kako se Whelan z zdaj priprtim francosko-alžirskim državljanom Mohamadoujem Laminejem Fofano, drugim členom v verigi, pogovarja o vstopnicah za tekme, tudi za nedeljski finale, čeprav v podjetju Match Services s sedežem v švicarskem Zürichu branijo svojega šefa, češ da gre za povsem običajen pogovor o nakupu 24 paketov vstopnic, dogovor pa ni bil nikoli sklenjen.