Argentinska izbrana vrsta je dosegla tretjo zmago v skupinskem delu, po zmagoslavjih nad BiH z 2:1 in Iranom z 1:0 je danes ukanila še Nigerijo s 3:2 in se bo v osmini finala, ki bo v torek, 1. julija, v Sao Paulu pomerila z drugouvrščeno reprezentanco iz skupine E. Nigerija navkljub porazu zadovoljna zapušča Porto Alegre, saj se je po svetovnih prvenstvih v ZDA leta 1994 in Franciji leta 1998 tretjič uvrstila med 16, v osmini finala pa se bo bržkone pomerila s Francijo, ki ji trenutno najbolje kaže v skupini E, ob tem pa ima še sijajno razliko v golih (8:2).

Pestre uvodne minute, Messi ujel Neymarja

V pristaniško mesto na jugu Brazilije je prispelo več kot 100.000 Argentincev, več kot 35.000 "srečnežev" pa si je svoje rojake ogledalo na štadionu Beira-Rio, ki sprejme 43.000 gledalcev. Ti so se sprva razveselili dejstva, da je argentinski selektor Alejandro Sabella v uvodno postavo uvrstil "fantastično četverico", ki jo tvorijo Lionel Messi, Angel Di Maria, Gonzalo Higuain in Sergio Aguero. Ti so spektakularno odprli tekmo in povedli že v tretji minuti: akcijo je začel Di Maria, ki je najprej zadel vratnico, odbito žogo pa je s pravim projektilom v nigerijsko mrežo pospravil prvi zvezdnik gavčov Messi.

A veselje Južnoameričanov je bilo kratkotrajno, že v naslednji minuti je Michael Babatunde izpeljal bliskovit protinapad in v ogenj poslal Ahmeda Muso, ki je z natančnim strelom z leve strani ukanil argentinskega vratarja Sergia Romera. Po spektakularnem uvodu se je igra nekoliko umirila, terenska premoč je bila resda na strani Argentincev, ki so do konca polčasa trikrat nevarno ogrozili - dvakrat je zagrozil Di Maria in enkrat Messi - tekmečeva vrata, a je bil nigerijski čuvaj mreže Vincent Enyeama vselej na mestu, v sodnikovem podaljšku pa je vendarle moral pobrati žogo iz svoje mreže po izjemno natančnem prostem strelu Messija z 20 metrov, ki je po številu golov ujel brazilskega zvezdnika in soigralca pri Barceloni - Neymarja. Oba sta na treh tekmah dosegla po štiri zadetke.

Zadovoljni tako Argentinci kot Nigerijci

Uvod v drugi polčas je bil identičen prvemu: Musa je po natančnem strelu znova ukanil Romera in v 47. minuti tekmo postavil v začetno izhodišče, le tri minute kasneje pa je završalo med argentinskimi privrženci. Po kotu z leve strani je najvišje skočil Marcos Rojo, a gola ni dosegel po strelu z glavo, temveč je žogo zadel s kolenom in povišal na 3:2. Po razburljivem uvodu se je igra precej umirila, Sabella je iz igre potegnil celo Messija, navkljub nekaterim (pol)priložnostim na obeh straneh se izid ni spremenil, oboji pa tudi prešerne volje zapuščajo Porto Alegre.

Zgodovinska zmaga BiH na SP

Nogometaši Irana so v dvoboju z Bosno in Hercegovino nujno potrebovali zmago in strelsko pomoč Argentine in zmago slednje z Nigerijo. A igra nikakor ni kazala, da so Iranci pripravljeni tvegati vse za zmago. Še več, bosenski selektor Safet Sušić se je odločil, da v zadnjem nastopu na SP spremeni način igre in od začetka je namenil prostor na igrišču obema najnevarnejšima napadalcema Edinu Džeku in Vedadu Ibiševiću. BiH je nadzirala potek srečanja in se veselila prve zmage na svetovnih prvenstvih v zgodovini.

Džeko dobro igro kronal z zadetkom

Iran je v uvodu tekme čakal na svojo priložnost, BiH pa je bila bolj konkretna in aktivna. Do 10. minute je Džeko poskušal dvakrat, nato pa so Sušićevi varovanci vse bolj stiskali obroč okoli iranskih vrat. Plod takšne igre je bil vodilni gol BiH, ko je Džeko v hitrem napadu na dobrih 20 metrih imel dovolj prostora, sprožil z levico in natančno zadel desni spodnji kot nasprotnikovega gola in Aliresa Haghighi je bil premagan. Takoj je sledil napad in prva resna akcija Irana, a je Asmirja Begovića ob strelu Masouda Shojaeija rešil prečnik. V nadaljevanju so bili tudi Iranci aktivnejši, a brez res izrazite priložnosti. Najlepšo priložnost v končnici prvega dela je imel v 42. minuti Avdija Vršajević, ki ga je na desni strani lepo zaposlil Džeko, a je prvi slabo streljal oziroma podal Ibiševiću in izid se ni spremenil.

Živahen zaključek srečanja

Tudi drugi del se je začel v terenski premoči Bosne in Hercegovine, a z malo priložnostmi na obeh straneh. V 58. minuti je sledila napaka Djalala Hosseinija v obrambi, Džeko je našel prostega Tina Svena Sušića, ta pa Miralema Pjanića, ki je še drugič matiral Haghighija in šokiral iranske navijače. BiH je po golu še enkrat pritisnila in si ustvarjala polpriložnosti. Redki iranski napadi so se zaključevali pred 16-metrskim prostorom BiH. Evropejci so bili še kar aktivnejši in razživelo se je šele v končnici. Najprej so Iranci preko Reze Ghoochannejhada znižali, a tudi tokrat so sodniki spregledali prepovedan položaj v škodo BiH, le minuto kasneje pa je Vršajević z golom zaključil hiter protinapad in postavil končni izid.

Skupina F, 3. krog (2. polčas):

Nigerija - Argentina 2:3 (1:2)

Strelci: Musa 4., 46.; Messi 3., 45., Rojo 50.

   

Začetni postavi:

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Oshaniwa, Omeruo, Yobo, Mikel, Onazi, Babatunde (Uchebo/66.), Musa, Odemwingie (Nwofor/80.), Emenike.

Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, Rojo, Fernandez, Gago, Di Maria, Mascherano, Higuain (Biglia/91.), Messi (Alvarez/63.), Agüero (Lavezzi/38.).  

 

BiH - Iran 3:1 (1:0)

Strelca: Džeko 23., Pjanić 59., Vršajević 83.; Reza 82. 

Začetni postavi:

BiH: Begović, Vrsajević, Spahić, Kolašinac, Šunjić, Susić (Selihović/79.), Bešić, Pjanić, Hadžić (Vranješ/61.), Džeko (Višća/85.), Ibišević.

Iran: Haghighi, Montazeri, Hosseini, Sadeghi, Pooladi, Hajsafi (Jahanbakš/63.), Nekounam, Teymourian, Dejagah (Ansarifard/68.) , Ghoochannejhad, Shojaei (Heydari/46.).